
Så fort man kliver in genom portarna kan man förnimma att det är något speciellt med byggarbetsplatsen. Det händer hela tiden mycket runtomkring, men stämningen är ändå lugn och förbipasserande hälsar på varandra med ett leende.
En solig dag blir jag mottagen på Olympiastadions byggarbetsplats av Ilkka Rautakivi från Stadionstiftelsen, Helsingfors stads KYMP- byggherrar Tuomo Kinnunen och Anne Tourunen, samt Jari Kiiski arbetsledare på Delete. Vi sätter oss ned en stund för att tillsammans diskutera om hur speciellt projektet egentligen är.
Unikt projekt
För det första handlar det om det allra största projektet för renovering och modernisering i Finlands historia. Projektet är också unikt på global nivå, eftersom endast den gamla Olympiastadion i Berlin har renoverats i samma omfattning som Helsingfors Olympiastadion.
-Vi befinner oss i framkanten av hållbar utveckling eftersom arenan fortfarande är i bruk 80 år efter byggandet, säger Ilkka Rautakivi från Stadionstiftelsen.
Stiftelsen är med i det dagliga arbetet för projektet. Utöver materialval och olika tidsplaner, planeras i det här skedet redan framtida underhåll och drift av stadion. Byggnaden kommer innehålla en hel del ny teknik, och det kommer tillföras mer varma utrymmen, totalt lika många kvadratmeter som på det närliggande Finlandiahuset. I framtiden kommer det kunna arrangeras konserter med publik upp till 50 000 – 55 000 personer.
– Säkerhetsfrågorna är verkligen viktiga. Världen har förändrats mycket sedan 2014, då skisserna för arenan gjordes. Den nya byggnaden kommer kunna tömmas på totalt 8 minuter, fastän det tidigare planerades för 20 minuter, vilket innebär att man har ökat antalet trapphus samt byggt 8-10 nya utrymningsvägar från planen, förklarar Rautakivi.
På byggarbetsplatsen arbetar dagligen 550 byggarbetare och platsen är belägen mitt i Helsingfors. Runtomkring byggarbetsplatsen finns det många boendeområden och det pågår också många aktiviteter. Dessa faktorer uppmärksammas i det dagliga arbetet, i samarbete med aktörer i närområdet. Vid tiden för studentskrivningarna på det intilliggande Tölö gymnasium säkerställdes det att inga störande ljud skulle höras på byggarbetsplatsen. Ett nät har satts fast vid ena kanten av den närliggande fotbollsplanen, så att inga bollar kan flyga in på byggarbetsplatsen. Även alla entreprenörer och underentreprenörer har förbundit sig till arbetsplatsens värderingar och det märks genomgående. Atmosfären på arbetsplatsen är exceptionellt bra bland alla parter. Den goda andan upprätthålls av en gemensam projektledningsmodell, som betonar öppenhet och gemensamma tillvägagångssätt.
Byggarbetsplatsens enorma proportioner
En speciell utmaning är byggarbetsplatsens stora storlek. Även små förändringar kan höja kostnaderna avsevärt, och på ett rivningsobjekt med den här åldern går det inte att undvika överraskningar. De största överraskningarna har varit under marknivån, och har berört bland annat brytningen av olika bergsytor. Dessutom är den dokumentation som finns tillgänglig för gamla byggnader inte alltid tillräcklig för dagens byggande. Nu dokumenteras projektet kontinuerligt och konstruktionerna beskrivs före rivning, efter rivningsarbetet, och i varje fas av byggandet.
– I mitt egna arbete ligger det dagliga fokuset på uppföljning och genomförande av planerna. På byggarbetsplatser av den här storleken kan det ibland uppstå små missöden under arbetets gång, men dessa har alltid lösts på ett bra sätt, säger Tuomo Kinnunen från Helsingfors stad.
-Objektet är mycket intressant, en andra stadionrenovering kommer knappast hända igen under tiden för min egna karriär, fortsätter han.
Under Museiverkets beskydd
Olympiastadion är ett objekt som skyddas av Museiverket. Skyddet är viktigt ur historisk synvinkel, men innebär egna utmaningar för byggandet, särskilt för tidplanen. Om en ändring görs i planerna, ska det först anmälas till Museiverket, varefter ändringen skickas till arkitekten, och först därefter vidare till byggnadstillsynen. Även skyddsåtgärderna har påverkat tidplanen för rivning, eftersom rivningstillstånden har inkommit några få åt gången.
-Redan i början av projektet har det gjorts en hel del dokumentation. Trapporna till Idrottsmuseet revs och numrerades, varefter de fördes till förvaring. Även gamla biljettkiosker finns på förvaring. Alla dessa ska renoveras och senare föras tillbaka till sina platser, berättar Anne Tourunen från Helsingfors stad.
Rivningsarbetena kommer vara färdiga inom kort.
Delete ansvarar för rivningsarbetena som görs på Olympiastadion. Arbetet påbörjades under våren 2016 bl.a med asbestarbeten, och en större entreprenad i april 2018. Hantering av damm och fukt har varit prioriterat under alla arbetsfaser. Speciellt i utrymmen där många gamla ytor förvaras, är dammkontroll särskilt viktigt. Olika konstruktioner med håligheter är svåra att hålla rena, så det bästa sättet att kontrollera damm är genom att skydda ytorna. Omsorgsfulla skydd sparar också kostnader för framtida byggnadsarbeten.
Som mest har Delete haft 50 anställda, samt 1-3 arbetsledare på plats på bygget på stadion.
-Betongkonstruktionerna är tillverkade för 70-80 år sedan, och liknande konstruktioner tillverkas inte längre. Dessutom varierar kvaliteten på armerad betong, vilket också innebär utmaningar för rivningsarbetena. Konstruktionerna har tillverkats under en tid då järn var mindre tillgängligt, säger arbetschefen på Delete, Jari Kiiski.
Ett stort arbete var bearbetningen av de bärande pelarna för stadions konstruktioner. Det har avlägsnats gammal yta på ca 20 mm från totalt ungefär 100 pelare och gammal sprutbetong har ruggats och det har också borrats fästehål för nya konstruktioner.
-När det handlar om arbetssäkerhet på arbetsplatsen, ökar svårighetsgraden i projekt av denna storlek. Jämfört med en normal byggarbetsplats, pågår det i praktiken 5-6 byggen på området för stadion. Dessutom arbetar många olika nationaliteter här, vilket innebär att betydelsen av övervakning förhöjs. Det är inte alltid tillräckligt att övervaka sina egna arbetstagare, när det finns hundratals andra arbetstagare runt omkring dig, fortsätter Kiiski när han berättar om de speciella särdragen i projektet.

Olympiastadions inre utrymmen kommer vara klara vid årsskiftet 2019/2020
När det är färdigbyggt, kommer Olympiastadion vara mer än bara en stadion. Det kommer bli en arena med många funktioner som uppfyller kraven för stora internationella evenemang. Det kommer bli ungefär 20 000 bruttokvadratmeter av extra utrymme, och dessutom ska läktare, planområde och löpbanor renoveras. Det uppskattas att ungefär en miljon besökare kommer besöka arenan varje år.
Det säger sig självt att alla som arbetar på byggarbetsplatsen påverkas av projektets storleksklass och dess historia. ”Det här kan inte jämföras med något av de tidigare projekten inom Helsingfors stad, konstaterar Anne Tourunen.