
Helhetsblick och lösningsfokus gav Olsan ansvarsfylld roll
Skolbänken passar inte alla, så är det bara. Och även om det alltid är en bra idé att utbilda sig så mycket man kan och orkar så kan ett jobb vara en väldigt bra skola. Daniel ”Olsan” Olsson är ett utmärkt exempel på att driv och rätt inställning kan ge dig jobb – dessutom ett med kraftigt stigande utvecklingskurva. Han är Deletes samordnare på AAK:s produktionsanläggning för vegetabiliska specialfetter.
”Olsan”, ja vi kallar honom så från och med nu, blev Deletes koordinator på AAK i Karlshamn sommaren 2016. Sedan dess är han stationerad på anläggningen men han har varit ansvarig för Deletes regelbundna industrisaneringsjobb – mestadels rörspolning och vacuumsug av oljecisterners – på AAK de senaste 6–7 åren.
En vanlig dag jobbar fyra Delete-anställda med uppdrag på anläggningen, vid stora jobb är de nio eller tio. När vi är på besök finns sex ”Deletare” på plats för att spola rent kassetter till spalttornet där oljan spaltas upp, göra rent värmeväxlare och spola rör. Som koordinator är det Olsans jobb att kalla in det folk som behövs för ett uppdrag. Det är inte bara han som är fast stationerad på AAK, här står också Deletes kombibil med sug och spolning och en hetvattentvätt. Båda används i stort sett dagligen.
Den ene heter Daniel Olsson men alla kallar honom Olsan. Han till höger heter Jörgen Truedsson men går under True. Smeknamnen är en av många saker de har gemensamt.
Av samma skrot och korn
Vi tar en kopp kaffe med Olsan och Jörgen Truedsson som är Maintenance Technician på AAK och en kollega som Olsan jobbar tätt tillsammans med. Gliringarna haglar men de är varma. Det märks att de gillar varandra och vi förstår snart varför. De är väldigt lika, på flera plan. Att de båda har smeknamn är en liten detalj men ändå ett exempel; Jörgen kallas True av nästan alla. Olsan berättar om hur han blev anställd på Delete för elva år sedan:
– Sjutton år gammal och väldigt skoltrött kom jag inkörande till MMB på mopeden och frågade om det fanns något jag kunde göra. Min kompis hade sommarjobbat där och jag hade träffat på Jocke, som drev bolaget då, hos gemensamma vänner. Jag fick chansen att visa vad jag gick för och sedan dess har jag blivit kvar. Genom åren har jag jobbat med det mesta på bolaget – målning, vattenblästring, spolning och sugning.
Just den breda erfarenheten är en av de många Olsan-styrkor som uppskattas av uppdragsgivaren AAK och allra mest av True:
– Olsan och jag delar drivet, nyfikenheten och den breda kunskapen. Jag började som postbud här på anläggningen 1980 och har jobbat mig uppåt och framåt i en rad olika roller. Precis som Olsan har jag koll på de flesta av processerna och en helhetssyn som är värdefull när något behöver lösas. Och det handlar inte bara om att veta vad som gäller, det handlar lika mycket om att bry sig tillräckligt för att sätta sig in i ”Varför och hur” – inte bara ”vad” som måste göras. Om att ha intresse av att skapa lösningar som förbättrar – se det större perspektivet istället för att släcka bränder, säger True och fortsätter:
– Det är perfekt att ha Olsan som samordnare eftersom han har sådan koll på alla de moment som Delete kan utföra. Hans historik betyder mycket, inte minst för effektiviteten. Han ser inte på ett jobb som en isolerad sak utan tänker på vad som behöver göras och vilka tjänster Delete kan utföra när det ändå är ett stopp.
Många fördelar med en man på plats
Eftersom Olsan regelbundet gjort jobb på AAK har han stor kunskap om processerna och verksamheten. Han känner till riskerna – var det finns vätgas, var det finns lut – och vet vilka på Delete som passar bäst för ett jobb. Det går snabbare att få igång de som kommer och om det är killar som varit på AAK förut kan deras förkunskaper rädda ett pressat tidsschema. AAK litar på Olsans kunskap och vet att han ger Delete-killarna rätt information.
– Det är mycket enklare att få en beräkning på ett jobb. Det är stor skillnad att ha en enda kontaktperson som känner till våra behov och processer. Både små och stora jobb blir bättre gjorda med kunskap om helheten – det ena ger det andra och vi kan vässa små detaljer för att förbättra resultatet. Vi sparar tid och pengar på att alltid få rätt utrustning eftersom vi slipper testa oss fram. Det handlar om effektivisering och optimering som inte bara vi utan också Delete tjänar på, säger True.

Rätt man på plats = ännu fler fördelar
– Innan Olsan var fast stationerad hos oss så var mitt önskemål att vi skulle få just honom. Det berodde inte på att jag inte tror att Delete har andra som är duktiga, utan på att jag visste precis vad Olsan gick för och att vi skulle klara tidsschemat om vi fick hit honom, berättar True.
Vi får också veta att Olsan är erkänt duktig på att sätta tidplaner och att han aldrig lovar mer än han kan hålla. Att han förstår innebörden i att AAK är en produktionsenhet med krav på leverans och att saker måste göras i tid och fungera. Olsan ser att han och hans killar är en del av processen. Eftersom han har de här kvaliteterna har han integrerats i produktionen och är med och planerar underhållet på anläggningen – inte bara det som handlar om sanering. Olsan vill förbättra och drivs av att inte bara göra minsta möjliga. True igen:
– Han kommer ofta med egna idéer och lösningar på problem som uppstår. Det är återigen hans historik, breda kunskap och lösningsfokus som kommer till nytta. Han tänker på liknande problem som Delete fixat tidigare och så testar vi det. Ett färskt exempel är när Olsan fick höra att vi hade problem med att separera nickel och vatten och började fundera på hur det skulle kunna lösas. Han kom att tänka på Deletes mobila reningsverk och pratade med en processtekniker om möjligheten.
Veckan efter vårt möte ska de testa metoden som Olsan föreslagit. Sannolikheten att det fungerar är stor.
Därför har Olsan gjort karriär på Delete
Innan Olsan kom till AAK hade han varit arbetsledare för en del jobb med varför har just han fått förtroendet att jobba som samordnare och slippa fara landet runt på saneringsjobb? Vi frågar vad han själv tror om anledningen:
– Många fixar det akuta – det de kallats ut för att göra – men bryr sig inte tillräckligt för att engagera sig i helheten. Jag är nyfiken på processen. Varför samlar sig ”skiten” just här? Istället för att bara se till att den kommer bort vill jag förstå varför det blir problem och tänka ut en bättre lösning.
Han berättar om ett specifikt samarbete med True där de verkligen lyckades prestera över förväntan, nästan omöjligt bra:
– Det handlade om att rensa ur och frakta bort 900 ton bottensats i en 34 meter bred cistern på Tefac – en ”fabrik i fabriken” som tillverkar fettsyror. I den anläggningen körs många processer och den är väldigt underhållskrävande. Eftersom det är både högt tryck och stora temperaturskillnader sliter det mycket på utrustningen. Och det blir skitigt. Mycket skitigt.
Senast arbetet utfördes tog det flera veckor, krävde många personer och smutsade ner allt i sin närhet. Den här gången var tidsplanen mycket tajtare, Olsan och True testade att köra manuellt i den gigantiska cisternen men eftersom de märkte att det skulle ta för lång tid, satte de sig ner och började fundera:
– Vi blev idiotförklarade när vi kom med vår lösning – att såga upp ett hål i cisternen för att kunna få in en hjullastare. Men vi fick med oss en ingenjör som hjälpte oss med beräkningar. Vi fixade en ram för hållfasthetens skull och sågade. Allt gick igenom besiktning. Det gick hur bra som helst och vi levererade precis på utsatt dag! Fast då jobbade teamet 24-timmarspass under de 14 dagarna. Att tidplanen höll beror också på att jag satte ut bajamajor till killarna så att inte onödiga minuter gick åt till att ta sig till toaletten. Klarade vi det så klarar vi allt, brukar vi säga.
Ålder är bara en siffra. Kunskap kommer inte bara från skolan
Både Olsan och True har lösningsfokus och det märks på allt från stora saker till dagligt småpill. Det finns både för- och nackdelar med att vara den som folk kommer till när något kör ihop sig. Men fördelarna överväger. De trivs med att ha mycket att göra och att ha minst ett problem att gå och klura på. Mellan varven ger de varandra en gliring och pratar om allt mellan himmel och jord – det märks inte att åldersskillnaden är dryga 25 år. När vi frågar Olsan om vad som är svårast med koordinatorjobbet på AAK svarar han:
– Det är helt klart personalbiten. Att ha ansvar för att folk gör det de ska och motivera andra att också tänka helhet. Jag kan såklart inte alltid få precis de killar jag önskar mig till ett jobb och det är stor skillnad om jag får någon som inte jobbat på AAK förut. Med tajta tidplaner finns det inte riktigt tid att lära upp någon ny. Alla som gör jobb här på anläggningen måste till exempel gå en särskild säkerhetsutbildning. Säkerheten är nummer ett förstås och jag lägger minst 1h per arbetsdag på att fylla i dokument och säkerställa att alla har rätt skyddsutrustning.
Innan vi säger tack och hej kommer vi in på ämnet utbildning och antal år i skolan igen. Hur viktigt är det? Olsan, som inte bara är skicklig på det han gör utan också en klok kille säger:
– Se till att gå ut gymnasiet. Då har du alla förutsättningar att gå vidare och göra det du vill senare i livet. Om du inte vill plugga mer finns det andra sätt att skaffa kunskap. Om du är nyfiken kommer du att lära dig de saker som du vill bli duktig på och behöver veta för att lyckas och få ett bra och utvecklande yrkesliv. Allra mest handlar det om att leverera – vara den som ledningen vet att de kan lita på. Som de nästan inte vet hur de ska klara sig utan.

Besök vår hemsida på www.delete.se
