Metsä Groups bioproduktfabrik, som startade upp i augusti 2017, är en föregångare inom hållbar bioekonomi. När bioproduktfabriken uppnår nominell produktion blir Metsä Group världens största producent av barrmassa.
Bioproduktfabriken ersatte cellulosafabriken som varit i drift sedan 1985 och som började närma sig slutet av sin livslängd. Den gamla cellulosafabriken rivs och materialen återanvänds, återvinns och utnyttjas så effektivt som möjligt.
Unikt bioekonomiskt ekosystem
Kärnan i bioproduktfabriken är en effektiv cellulosafabrik och företagsnätverket kring fabriken som tillverkar olika bioprodukter utvidgas ytterligare. Bioproduktfabriken och partnerföretagen omkring utnyttjar träråvarans och produktionens sidoströmmar till 100 procent. Ekosystemet som bioproduktfabriken bildar är unikt i världen. Förutom cellulosa tillverkas även också andra bioprodukter som tallolja, terpentin och bioenergi. Alldeles nya bioprodukter är produktgas, svavelsyra och biogas.
Bioproduktfabriken hör med tanke på sin energi-, material- och miljöeffektivitet till världstoppen.
– Många nya lösningar har tagits i bruk vid fabriken, till exempel svavelsyreanläggningen som tillverkar svavelsyra av starkt illaluktande gaser och barkförgasaren med vilken en del av energin som fabriken förbrukar ersätts. Vi undersöker hela tiden möjligheterna för nya bioprodukter, till exempel textilfiber kan vara en potentiell bioprodukt i framtiden, berättar fabrikschef Camilla Wikström.
Miljöeffektiviteten var redan i fabrikens planeringsskede och i valet av anläggningar ett av de viktigaste kriterierna. Fabriken fungerar enligt samma tillståndsvillkor som den gamla cellulosafabriken, trots att produktionen nästan tredubblas. Dessutom kommer utsläppsgränserna i miljötillståndet som beviljades den tidigare cellulosafabriken år 2006 att underskridas. Miljöeffektiviteten syns särskilt i att fabriken inte alls använder fossila bränslen.
– Vår produktion kommer att stiga till 1,3 miljoner ton från den gamla cellulosafabrikens ungefär 0,5 miljoner ton inom ramen för samma tillståndsvillkor. Vår miljöprestanda hör sålunda till de bästa i världen, berättar Wikström.
– Fabriken startades upp enligt plan och produktionen ligger för tillfället en aning ovanför målkurvan. Under sommaren 2018 övergår vi till den nominella produktionen och när vi uppnår den nominella produktionen kommer Metsä Group att vara världens största producent av barrmassa, berättar Wikström.
Fabrikens energieffektivitet hör också till de bästa i världen när bioelektricitetens självförsörjningsgrad av bioel ligger på 240 procent. Fabriken producerar förnybar elenergi för landet med en andel på 2,5 procent av Finlands hela behov av elproduktion.
“Vi undersöker hela tiden möjligheterna för nya bioprodukter, till exempel textilfiber kan vara en potentiell bioprodukt i framtiden”, berättar fabrikschef Camilla Wikström.
Det gäller att hålla rent i processen
En produktion trimmad till topp och fortgående utveckling av biprodukter ställer hårda krav på att fabrikens process hålls ren. Nyckelordet är samarbetet med företagen på fabriksområdet.
– Vi behöver tjänster snabbt och effektivt när det uppstår rengöringsbehov i produktionslokalerna. För samarbetet gäller samma kriterier som gällde för den gamla cellulosafabriken som nu rivs. Vi värdesätter samarbete i vilket vi funderar på hur renligheten i fabrikens process kan utvecklas och vilka tekniska lösningar som kan tas in i processen för att öka effektiviteten, berättar Wikström.
– Jag tror att det i vissa ställen i processen är möjligt att rentav genomföra sådana förändringar i själva produktionen som gör att vi genom förebyggande arbete och tekniska lösningar kan minska rengöringsbehovet, fortsätter hon.
Delete inledde processrengöringen av den nya fabriken med en så kallad övertagandeorganisation, som innebär att det vid Delete bildas en egen startorganisation för objektet och det utses en objektchef som finns på plats på fabriken under åtminstone de tre första månaderna.
– Vi fick bli en del av den nya bioproduktfabriken redan medan den byggdes. Med hjälp av en lyckad samarbetsmodell bevisade vi vår kompetens och pålitlighet som partner redan under den gamla fabrikens tid. Nu säkerställer vår startorganisation effektivt övertagandet av processrengöringarna av bioproduktfabriken för kunden. Med hjälp av vad vi har lärt oss tryggar vi produktionssäkerheten via processrengöringarna, berättar Raimo Huhtala, affärsområdeschef om Deletes verksamhetsmodell när den nya fabriken startades.
– Vi har haft en betydande roll nu i starten. Under den tid som bioproduktfabriken byggdes och under de inledande förberedelserna samt under det pågående startskedet har vi skött fabriken på samma servicenivå som under övertagningsstadiet. Vi har fått lära oss nya saker om fabriken, dess processer och krav under en lång tid. Nu när fabriken är i gång försöker vi optimera rengöringen och i samarbete med kunden hitta lösningar som gagnar kunden när det gäller att effektivisera produktionen, säger Huhtala.
Hållbar skogsvård i nyckelposition
För Finland har skogen i hundratals år varit en viktig råvara. Inom skogsindustrin satsar man särskilt på att värna om den värdefulla råvaran och dess växtunderlag och vårda det hållbart.
– Inställningen till råvaran, skogen, påverkar skogsindustrins framtid. Det finns anledning att värdesätta denna goda inhemska råvara och utnyttja dess förädlingsvärde så långt som möjligt. Samtidigt måste man trygga tillgången på råvaran för skogsindustrin på ett hållbart sätt – trygga en hållbar tillväxt för de inhemska skogarna och utnyttja råvaran som uppstår på ett klokt sätt, avslutar Camilla Wikström.
FOTO: Metsä Group