Mängden information om skadliga ämnen ökar konstant och praxisen utvecklas hela tiden. Öppen diskussion och informationsutbyte kring skadliga ämnen och hanteringen av dessa spelar en viktig roll för dagens rivningsverksamhet.
– De flesta tror att asbest är det värsta bland skadliga ämnen, men det finns även många andra sådana ämnen, påminner Kai Salmi som är sakkunnig inom asbest och skadliga ämnen. Han är ordförande för Asbest- och Dammsaneringsentreprenörernas Förbund i Finland (SAP ry).
PAH-föreningar, PCB, CFC i isoleringsmaterial, kreosot, bly, kvartsdamm och många mikrober är exempel på skadliga ämnen som man ofta stöter på i samband med rivningsarbeten. Vid rivning av konstruktioner som innehåller dessa ämnen måste man därför följa föreskrifter och andra regler för hanteringen. Salmi påpekar att det först och främst handlar om arbetarskydd. – Enligt lag ska arbetsgivaren se till att arbetet inte medför fara för medarbetarens hälsa.
Utöver hälsoaspekten ska även miljöfrågorna beaktas vid hanteringen av skadliga ämnen; material som innehåller skadliga ämnen eller föreningar måste kasseras på ett tillbörligt sätt så att de inte belastar miljön.
Evig asbest?
På 1980-talet var tanken att företag som sysslade med asbestrivning efter några år skulle kunna sätta lapp på luckan eftersom man snabbt skulle bli av med all asbest. Idag vet man att arbetet knappast kommer att vara slut inom de närmaste årtiondena.
– På 30 år har inte ens hälften av all asbest kasserats och kommer inte i enlighet med EU:s målsättning att vara helt försvunnet från Europa ens år 2030, förutspår Kai Salmi.
Förutom att asbest utnyttjats som isolermaterial i äldre byggnader har det även använts asbest bl.a. i konstruktionernas limmedel. Salmi påminner dock att asbest inte nödvändigtvis innebär en hälsorisk.
– Så länge konstruktionerna med asbest eller andra skadliga ämnen inte rivs eller hanteras på annat sätt som orsakar damm har de inte någon skadlig effekt.
Om det emellertid är nödvändigt att inleda rivningsarbeten ska arbetena genomföras professionellt och säkert och de förorenade avfallsfraktionerna ska avlägsnas från materialkretsloppet.
Nano och pops
Rätt hantering och tillbörlig kassering av asbest är relativt okomplicerat om arbetarna följer instruktionerna och bestämmelserna för rivningen. Däremot är det de i dagsläget vanliga ämnen och materialen bestående av olika föreningar som kan komma att orsaka mer problem under de kommande årtiondena.
Bland de nya ämnena kan särskilt nanomedel framstå som svårhanterliga skadliga ämnen i framtiden. De kan förekomma exempelvis i beläggningar, isoleringar och murbruk, men användningsmöjligheterna är nästan obegränsade.
Enligt Salmi är det inte allmänt känt i vilken utsträckning nanomedel används i olika typer av material – och dessutom är de inte enkla att identifiera.
– Ju mindre partikelstorlek, desto djupare kommer de exempelvis ner i lungorna. Detta kan orsaka hälsorisker som vi idag inte ännu känner till.
Däremot är det känt att långlivade organiska föroreningar, eller POP-föreningar, är mycket skadliga. De finns bl.a. i skumplast och flamskyddsmedel som används för textilier och möbler. – På EU-nivå strävar man efter att helt bli av med POP-föreningarna. Problemet är att det hittills inte hittats ett “ofarligt och kostnadseffektivt alternativ för att ersätta dem”, beskriver Salmi problematiken kring målet.
Mängden kemikalier som används ökar exponentiellt och konstant, men det är meningslöst i sig att leta efter skyldiga.
– Industrin skapar inte skadliga ämnen med flit. Produkt- och materialutvecklingen styrs av tekniska och ekonomiska aspekter och ofta måste man nöja sig med en kompromiss; välja mellan pest och kolera.
Mer tillsammans
Bland annat miljöfrågor och arbetarskydd, som utgör en del av långsiktig riskhantering, spelar en viktig roll vad gäller att minska användandet av skadliga ämnen. Det är bl.a. dessa teman som står i fokus på event inom verksamhetsområdet som arrangeras på EU-nivå, exempelvis på European Demolition Associations (EDA) seminarium som hölls i juni.
– Syftet med dessa event är att tillsammans med andra aktörer inom verksamhetsområdet hitta lösningar för att göra hanteringen av skadliga ämnen så säker som möjligt.
Eventen erbjuder även en utmärkt möjlighet till nätverkande:
– Främjandet av verksamhetsområdet skapar bättre förutsättningar för företagens verksamhet och därför är det viktigt att vi för en öppen diskussion och försöker hitta allt bättre tillvägagångssätt som överskrider gränserna mellan olika företag och länder, säger Salmi. Och när du själv deltar aktivt kan du lyfta fram dina egna åsikter i diskussionen.
– Det är exempelvis viktigt att på EU-nivå lyfta fram Nordens speciella förhållanden, som bland annat inverkar på isolermaterial och hanteringen av dessa. När olika aktörer samlas blir det möjligt att även utnyttja erfarenhet från andra källor i den egna verksamheten.
– Det skulle vara dumt att avstå från information som samlats i Centraleuropa under flera årtionden och inte utnyttja de andras erfarenhet om exempelvis smarta sätt att genomföra rivningsarbeten, avslutar Salmi.