Ett regnoväder över stan fick henne att av en tillfällighet prova på yrket. Närmare tjugo år senare är Åsa Backman på Delete i Gävle ensam i branschen om att vara kvinna och platschef. – Ibland kan jag se eller höra en förvåning hos nya människor jag möter, men de allra flesta känner mig och tycker det är kul.
Hösten har som vanligt varit intensiv med planerade stopp på regionens större industrier. Åsa Backman har jobbat hårt, men just idag finns hon på plats på kontoret i Gävle. – I det här yrket har man alltid mycket att lära, säger hon och tar en klunk av kaffet.
– Nya utmaningar dyker upp hela tiden och då krävs att vi har personal med kompetens. Och jag brukar säga att det är lättare att vara chef när man har så bra medarbetare som jag har.
Åsa Backman är ensam i branschen om att vara kvinna och platschef. Men efter tjugo år på flera saneringsföretag är hon van att vara den som skiljer sig från mängden. – När jag började var arbetsuppgifterna tydligt uppdelade mellan tjejer och killar. Jag fick jobba mer med spackelspadar och trasor, men gick alltid och sneglade på sugbilar och högtryckssprutor. Det såg ju så mycket roligare ut, säger Åsa Backman och skrattar.
– Jag tjatade länge innan jag fick prova. Det var nog ingen som riktigt trodde på mig även om jag alltid varit ganska stark, säger hon och fortsätter: – Visst har jag fått en del blickar när jag jobbat med något tyngre, som vattenbilning eller liknande, men i det stora hela har det gått riktigt bra. I den här branschen handlar det inte så mycket om kön, snarare personlighet. Och jag har alltid älskat jargongen, från första dagen faktiskt.
Egentligen är det en ren tillfällighet att Åsa Backman hittade rätt. Efter nian var hon skoltrött och började jobba direkt. Efter några år varvades restaurangjobbet med studier på folkhögskola – mest för att hon skulle skaffa sig en grund för att sedan söka vidare utbildning. Men vad hon ville, det visste hon fortfarande inte. – Nej, det där regnovädret som drog över Gävle 1997 visade vägen. Det var kaos med en massa översvämningar överallt, och en kompis som jobbade med sanering frågade om jag kunde hoppa in. Mest för att de behövde två ytterligare händer, säger Åsa Backman.
Det som var tänkt som ett enstaka extrajobb var roligare än hon hade trott. Åsa trivdes, tog åt sig alla jobb som bjöds och blev kvar. Det hårda kroppsarbetet hade hunnit bli en vana när hon ett drygt decennium senare erbjöds en ny tjänst, som platschef. Företaget Mitab öppnade år 2014 en filial i Gävle och ville ha Åsa som ansvarig för verksamheten på orten.
– Det kändes som en bra tidpunkt att gå vidare i yrkeslivet. Dessutom handlade det om att leda medarbetare jag inte jobbat med tidigare, något som var en förutsättning för mig att tacka ja. Det kan bli bra mycket svårare om det handlar om kollegor man själv varit ute på fältet med, säger Åsa Backman och fortsätter: – Jag var ju ovan att sitta inne på ett kontor och var helt säker på att jag skulle gå upp i vikt efter alla år av praktiskt arbete. Men än har jag inte märkt något, fortsätter Åsa och skrattar igen. Å andra sidan är jag fortfarande ute och flänger en hel del. Jag besöker kunder, tittar på jobb och så åker jag ut och jobbar direkt om det fattas folk.
Efter knappt ett år med Mitab förvärvades företaget i Gävle och är sedan juni 2015 en del av Delete. Åsa Backman ser många fördelar med de nya ägarna. – Vi har fått mer resurser vilket gör att vi kan räkna på större avtal och upphandlingar. Delete är dessutom en koncern som erbjuder fler tjänster än vi haft tidigare, säger Åsa. Men det absolut viktigaste är att vi kom in i koncernen så pass tidigt. Delete är mitt inne i en expansion och vi får möjlighet att vara med i arbetet med affärsplaner och utveckling. Det känns långt mycket bättre än att vara ny i en företagskoncern där allt är färdigt. Då får man ju bara rätta in sig i ledet.
Text: Erika Strandell
Foto: Alexander Lindström
Hallå där, Michael Sjölin, projektledare på Delete samt tidigare delägare av Mitab.
Du och ett antal kollegor startade Mitab i Timrå år 2004. Vad var det ni ville göra med företaget?
– Vi kände att vi inte fick utlopp för våra idéer på det företag där vi då var anställda. Vi har alltid brunnit för att jobba i nära relation med våra kunder, det är så man kan leverera verklig kvalitet. Som ägare och egna företagare fortsatte vi jobba som vi alltid gjort och våra kunder valde också att följa med oss i det nya.
Efter tio år på hemmaplan expanderade ni med en filial i Gävle, hur kom det sig?
– Vi kände personalen där och vi har alltid önskat få in kvinnor i verksamheten. Åsa Backman hade vi träffat i många sammanhang och vi visste hur skarp hon är. Dessutom var vi mogna att växa lite till och vi hade redan flera kunder i regionen.
Sedan gick det knappt ett år så gick ni in i Delete-koncernen, vad fick er att ta det steget?
– Delete är ett företag med ett arbetssätt och en filosofi som går ihop med vår. De är öppna för att vi tillsammans ska fortsätta utvecklas genom hög kvalitet på vårt arbete. Det är en sak att säga att man jobbar med kvalitet, en annan att verkligen göra det – hela vägen. Extra viktigt blir det också när man växer och blir större.
Vilka fördelar har samgåendet?
– Vi jobbar gemensamt för att planera affärsverksamheten vidare, Delete är fortfarande i början av sin expansion och utveckling. Tidigare fick vi också förfrågningar på jobb där vi var för små för att kunna leverera. Delete har i sin koncern möjlighet att utföra större åtaganden och man har också fler tjänster, exempelvis inom rivning och sprängsotning.
Vad har du för visioner framåt?
– Jag har länge haft ett mål att ”få ihop” Norrlandskusten, en miljö där vi känner till både kollegor och kunder. Det är fullt möjligt att genomföra nu eftersom Delete finns på flera platser i området. Vi kompletterar helt enkelt varandra.