Vad tar en engelsman från Camden Town, London till Lögdeå i Västerbotten? Från att driva vandrarhem till att arbeta med rivning? Liam Habbershaw, 22 år, före detta vandrarhemsföreståndare, nattklubbs- och restaurangarbetare, betongarbetare, ordningsvakt och snickare möter Linda från Sverige och ljuv musik uppstår. Tio år senare träffar vi honom som arbetsledare inom rivning på Delete i Umeå.
– Första tiden i Sverige var inte helt enkel, svårt att skaffa jobb. Och när jag hittade arbete gick företaget i konkurs. Jag skrev själv in mig på SFI – svenska för invandrare, tänkte att det skulle öka mina chanser för jobb. Det är lite sån jag är, ser till att få saker och ting gjorda.
Liam började så småningom på Rivexperten, som sedermera blev Abrab, och till slut Delete. 2014 slutade han sin anställning men lockades tillbaka igen i april 2015 av Joacim Ericsson, affärsområdeschef på rivning.
– Jag kunde inte tacka nej, han erbjöd mig ansvar. Det var det jag velat ha hela tiden. Jag gillar att vara arbetsledare. Ha kontroll, koll på det som händer, få planera. Och att ha pressen, det triggar mig.
Nu har Liam ansvar för nio personer i sitt team, varav fem fast anställda, ett blandat gäng i åldrarna 20-63 år. Han arbetar hårt med att hålla både kunder och personal nöjda.
– I Sverige har man ganska mycket krav, och rättigheter. I England fungerar inte arbetsmarknaden på samma sätt. Där får man vara nöjd om man har ett jobb och får lön. Det är inte så mycket mer man kan begära. Trivs man inte eller inte sköter sig är risken att man får gå samma dag. Den svenska arbetsmarknaden är betydligt tryggare för arbetstagaren, det borde vi vara mer tacksamma för.
Liam är just nu mitt uppe i ett stort rivningsprojekt på Böleäng i Umeå. Liams största projekt någonsin. Det handlar om att riva totalt nio flerbostadshus. Både invändig lättrivning och till slut rivning av hela huskroppar med stora maskiner. Arbetet hade redan börjat när Liam kom in i bilden och det blev lite att hinna ikapp. Det är mycket administration, mycket lagar, regler och riktlinjer som ska följas. Arbetsmiljöverket kommer på arbetsplatsbesök, och dessutom skapade rivningen intresse bland regionens miljöinspektörer som hade ett studiebesök på rivningen.
Läs mer om studiebesöket här »
– Och från allmänheten förstås. Dom är nyfikna och vill gärna veta vad som är på gång. Stora maskiner lockar också små barn. En gång rev vi vid en förskola, vi har aldrig haft så mycket publik som vi hade under de veckorna.
Nu planerar Liam att skaffa körkort på grävmaskin och hjullastare.
– Jag vill inte stå jämte och riva med kofot när de andra kör grävmaskin, det har jag gjort tillräckligt, skrattar Liam. Och så vore det kul att kunna locka lite mer tjejer till branschen, dom är duktiga på att köra, och det skulle nog bli en bättre stämning ute i arbetsbodarna, tror Liam.
På frågan om han trivs i Sverige svarar han att han inte överhuvudtaget längtar tillbaka till England, men däremot saknar engelsmännen.
– Det är en helt annan humor i England. Och alla har ett mer lättsamt humör än vad svenskarna har. Engelsmän är alltid glada och har något kul på gång. Det kan jag sakna, och det hade jag lite jobbigt med i början.
Liam har inte haft några problem med att komma in i den svenska gemenskapen. På fritiden spelar han airsoft och övningskör på motorcykel. Och så har han sin familj, Linda och numera två barn. Så om kärleken en gång fick Liam till Sverige är det nu den som får honom att stanna.
Text: My Lind
Bild: Delete och EdelPhoto