Delete vill hålla nollan. Alltså noll olyckor – vilket innebär att alla anställda ska komma hem oskadda till sina nära och kära efter en dag på jobbet. En vision som företaget mer än gärna lever upp till. För att nå målet behöver alla anställda hjälpas åt och det gäller att hitta sätt att uppmuntra och driva säkerhetsfrågor naturligt. Ett steg på vägen har varit att starta upp ett säkerhetsteam med representanter från alla avdelningar. Avdelningen i Piteå har utsett Robin Strandberg, industrisanerare, skyddsombud, försteman och numera också ambassadör för Deletes säkerhetsarbete.
Varför blev du utvald att var med i säkerhetsteamet tror du?
– Jag skulle tro att det har att göra med att jag är den som trycker på det här med säkerhet på jobbet, och att det är viktigt att vi alla tänker på den. Sen är säkert en bidragande anledning att jag dessutom är skyddsombud.
I Deletes säkerhetsteam finns det representanter från hela landet inom både rivning, industrisanering och sprängsotning. En arbetsuppgift teamet fått är att se över företagets arbetsrutiner och att hålla dem uppdaterade utifrån arbetstagarens perspektiv. Dessutom ska dom vara en kanal mellan arbetskamrater och ledning i säkerhetsfrågor, agera stöttande för arbetskamrater och uppmana till ett säkert arbete.
Vilka är de största riskerna i ditt jobb?
– Störst risk för fallolyckor, helt klart. Handhållna högtrycksjobb innebär alltid en hög risk mest för att konsekvenserna blir allvarliga, men det är sällan, tack och lov, som det sker en högtrycksolycka.
Hur arbetar ni med säkerhet på din avdelning?
– Vi använder oss av riskanalyser inför varje jobb. De hjälper till att identifiera eventuella risker och ger oss möjlighet att undvika dem i den mån det går. Om det sker ett tillbud pratar vi om vad som hände och varför. För att undvika att det sker igen.
Vad är det viktigaste att tänka på när man arbetar ute hos kund?
– Först och främst är det ju viktigt att ha rätt utrustning med sig för att kunna göra jobbet. Det kan skilja sig från fall till fall. Sen måste man använda den skyddsutrustning som behövs för varje specifikt jobb, det är också olika beroende av vilken tjänst man ska utföra. Och sist men inte minst göra kunden nöjd.
Deletes säkerhetsteam hade kickoff i slutet av maj. Under två intensiva dagar varvades praktiska aktiviteter med diskussioner om vad man som team kan tillföra verksamheten. Säkerhetsteamet fick själva fundera över hur de kan göra skillnad i framtiden och hur deras rollbeskrivning skulle se ut. Alla upplevde att det var viktigt att föregå med gott exempel och att hjälpa till med att skapa en trygg arbetsplats för alla. Robin berättar mer:
– Vi startade dagarna med att lära känna varandra och få en allmän presentation om säkerhet. Vi pratade om vad som styr säkerhetsarbetet, allt från gällande lagar och regler, till lokala föreskrifter och företagets, samt den kultur som råder och som kan vara det som är svårast att påverka.
Sen åkte vi ut i skogen för att ha lite olika aktiviteter. Det hällregnade konstant men vi höll modet uppe. Där delades vi in i två grupper. Den ena fick börja med att ha första hjälpen och hjärt-lungräddning med utökat omhändertagande. Otroligt nyttigt och givande. Vi övade på situationer och skador som skulle kunna hända i vår egen vardag.
– Det andra momentet var att ta på sig fallskyddsutrustning och gå en bana med linor mot en klippvägg samtidigt som vi manades att skynda på. Det forcerades för att illustrera hur det kan vara i vår verklighet att man snabbt ska lösa ett problem åt en kund och glömmer att tänka säkert först. Viktiga steg som; Har alla rätt utrustning? Är den godkänd? Sitter den på rätt sätt? Och så vidare. Vi fick göra om momentet med lite mer eftertanke och efter det möjlighet att fira ner oss från klippväggen.
– Den andra dagen följde vi upp vad vi hade gjort första dagen och hur vi upplevt det. Vi pratade om vad vi som grupp ville att säkerhetsteamet ska ha för funktion och meningen med att ha detta team. Dagarna var både roliga och väldigt givande på många sätt och mycket bra kom fram genom alla diskussioner. Vädret var väl det enda som kunde varit bättre.
Just nu arbetar säkerhetsteamet med att se över Deletes arbetsrutiner för att säkerställa att de är likvärdiga med hur det går till ute i verksamheten. De har också fått i uppdrag att gå igenom första-hjälpen-kit på varje avdelning och komplettera med produkter som kan vara specifika för den egna verksamheten. Framöver gäller det att hitta ett forum för säkerhetsteamet att träffas och diskutera vidare så att de kan dela med sig av det som händer ute på avdelningarna. En träff ihop med platscheferna planeras i slutet av oktober.
Besök vår hemsida på www.delete.se