Det är viktigt att hålla i minnet att det egentliga målet är inte certifieringen i sig, utan att skapa enkla och tydliga processer i företaget så att man kan leverera en god och jämn kvalitet till företagets kunder.
Delete är, liksom många andra företag, certifierade enligt ISO-standarderna 9001 (kvalitet) och 14001 (miljö). Man har i dagsläget också en situation där man har två olika certifieringar, som följt med de företag som förvärvats.
Nu pågår ett intensivt arbete med att samordna rutinerna inom företagets olika enheter, med siktet inställt på att inom ett år ha ett gemensamt ledningssystem med en gemensam certifiering. Förutom certifiering enligt ISO 9001 och ISO 14001 är målet också att certifiera arbetsmiljösystemet enligt standarden för arbetsmiljö, OHSAS 18001.
Utgångsläget är gynnsamt då man redan har en sådan nivå på kvalitets- och miljöarbetet att man kvalificerat sig för de ovan nämnda certifikaten. Nu gäller det att samordna de rutiner som finns och vässa dem ytterligare så att de blir ännu tydligare och dessutom så lika som möjligt inom hela företaget.
En särskild utmaning blir att anpassa sig till de nya versionerna av ISO-standarder som kommer under hösten 2015. När vi nu finslipar och samordnar de nuvarande rutinerna för kvalitet och miljö så förbereder vi dem alltså för att uppfylla certifieringskraven i de nya standarderna, ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015. De olika rutinerna kommer undan för undan att läggas ut på ett intranät som blir lätt tillgängligt för all berörd personal.
Certifierar även arbetsmiljön
Den standard som finns för arbetsmiljö heter OHSAS 18001. Litet förenklat kan man säga att det handlar om att lägga upp arbetsmiljöarbetet så att det uppfyller de krav som finns i Arbetsmiljölagen och de många olika föreskrifter som finns inom arbetsmiljöområdet. När man har alla bitarna på plats så kan man certifiera företaget enligt 18001. Detta arbete görs nu samtidigt som arbetet med kvalitets- och miljörutiner.
Det är viktigt att hålla i minnet att det egentliga målet med arbetet inte är certifieringen i sig själv utan att skapa enkla och tydliga processer i företaget så att man kan leverera en god och jämn kvalitet till företagets kunder. Vidare ska man ha bra rutiner för att minska sin miljöpåverkan. Och sist men inte minst, man ska ha ett aktivt arbetsmiljöarbete så att riskerna för olyckor och arbetsskador minimeras. När man på det sättet har ett tillräckligt bra kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbete så kan man ”få papper på det” genom certifiering enligt de olika ovan nämnda standarderna.
Det finns några viktiga nyheter i de nya versionerna av standarderna som kommer i höst. En sådan är att man betonar företagsledningens engagemang ännu mer än tidigare. Det gäller hela kedjan, från fastställande av övergripande policy och mål till uppföljning av hur målen uppfylls och beslut om nya mål.
En lika viktig sak är att personalen på alla nivåer är engagerad och känner att de rutiner som finns är till för att underlätta arbetet och inte för att ”krångla till det”.
Inom Delete har man sammanfattat det bra: ”SKA 100 %” det vill säga Skydd, Kvalitet, Attityd och alltid till 100%!”
Esa Ateva
Projektledare tillika Miljö- och arbetsmiljökonsult
Besök vår hemsida på www.delete.se