Storstopp i megamått
Storstoppet på Neste Oils raffinaderi i Borgå är återkommande vart femte år och storleksmässigt helt i sin egen klass internationellt jämfört. Delete ansvarar för en del av tank- och rörledningstvättarna samt för vatten- och sandskärningar av raffinaderiets samtliga fackellinjer.
Under storstoppet efter påsken har Neste Oils raffinaderi i Sköldvik i Borgå kunnat liknas vid en myrstack. Utöver Neste Oils egen personal på 1 000 personer arbetar cirka 4 000 personer från hundra olika företag under raffinaderiets underhållsstopp. Ett stopp som kräver långsiktig och noggrann planering. Nedkörning av raffinaderiet tar två veckor, och underhållsstoppet inleds under senare halvan av april. Därefter pågår arbetet intensivt under en månad för att raffinaderiet åter ska kunna tas i drift i slutet av maj.
– Raffinaderiet har årligen 10–20 underhållsstopp på enheterna, men bland annat raffinaderiets fackel- och kylvattensystem kommer vi endast åt då hela raffinaderiet står stilla och är tömt, berättar chefen för driftstoppet Antti Nissinen från Neste Oil.
Storstoppet är en uppvisning i noggrann förhandsplanering, då stoppet på raffinaderiet inte ska märkas utåt. I en internationell jämförelse är Neste Oils underhållsstopp helt unikt i sin storleksklass. När underhållsstoppen på över 400 000 timmar räknas som riktigt stora entreprenader på den globala marknaden kan Neste Oils stopp på 1,3 miljoner arbetstimmar anses vara en prestation av megamått.
– Under ett storstopp kontrolleras och rengörs tryckbärande anordningar, rörledningar, fackel- och kylvattensystem. Dessutom görs reparationer och omfattande nya investeringar och anslutningar till nya utrustningar, säger Nissinen.
Den största enskilda investeringen är nya ugnar för destillering av råolja för 42 miljoner euro. För reparationer och underhåll har man budgeterat 100 miljoner euro.
Storstoppet planeras med största noggrannhet och planeringen inleddes direkt efter föregående stopp i maj 2010. Från resultaten för detta stopp tas de bästa rutinerna fram som underlag, och i den grundläggande planeringen, arbetsplaneringen och detaljplaneringen går man noggrant igenom allt som är viktigt. Varje medarbetare på Neste Oil deltar i planeringen.
– När flera människor deltar i planeringen, genomförandet och övervakningen måste man noggrant se till att alla får rätt och exakt information om hur arbetet framskrider vid rätt tidpunkt. Neste Oil har huvudansvaret för att arbetet framskrider, men entreprenörerna utför det praktiska arbetet och ansvarar för sin del för att samarbetet fungerar, sammanfattar Nissinen.
Särskild fokus på säkerheten i arbetet
När ett stort antal människor arbetar på ett begränsat område och tidsplanen är pressad krävs redan i planeringen välfungerande anordningar på byggplatsen och en god organisationsförmåga. Det har byggts 16 tillfälliga parkeringsområden för nästan 2 800 bilar på byggplatsen. Över 300 extra baracker har flyttats till området och utgör sociala utrymmen och kontorslokaler för cirka 2 000 medarbetare. De tillfälliga tälten som fungerar som lunchrestauranger kan proviantera cirka 700 personer.
Särskild fokus har lagts på säkerheten i arbetet, eftersom stoppet förutom en trång byggarbetsplats även innebär riskfyllda arbetsmoment, såsom arbete i slutna utrymmen eller i syrefattiga miljöer. Man måste även vara beredd på eventuella strömavbrott. Lyft med stora lyftkranar innebär en särskild risk, då ett stort antal människor arbetar på ett begränsat område på många olika plan.
Neste utnyttjar nu för första gången elektroniska studiematerial i sin arbetssäkerhetsutbildning. Materialet är tillgängligt via webben på flera språk.
– Entreprenörerna ansvarar för att rätt person deltar i rätt utbildning. Vi kontrollerar genom stickprov att den kompetens som krävs verkligen har uppnåtts, säger Nissinen.
Deletes projektchef Jukka Laksola säger att en webbaserad utbildning gör det enklare att anordna säkerhetsutbildningar, då medarbetare under storstoppet kommer från flera av Deletes verksamhetsställen. Utöver de 25 personerna från den lokala enheten i Borgå sysselsätter entreprenaden 50 personer från Helsingfors, Åbo, Raumo, Riihimäki, Villmanstrand och Kemi. Dessutom har Delete 15 medarbetare med asbesttillstånd i beredskap för eventuell asbestrivning.
Rätt på en gång och med kvalitet
Delete ansvarar för några av de mest kritiska arbetsmomenten både när det gäller insatser och tidsplan.
– När värmeväxlare tvättas i trånga utrymmen får man alltid räkna med vissa risker. Högtrycksvattnet från munstycket förångas direkt, och sikten är obefintlig, säger Laksola.
Delete rengör en fjärdedel av värmeväxlarna på Neste Oils raffinaderi. Allt som allt finns det cirka 700 värmeväxlare.
Det näststörsta arbetet för Delete är vatten- och sandskärningen av fackellinjerna.
– Vi har investerat i en ny skärutrustning. Tack vare den kan arbetsprocesser automatiseras och mekaniseras med hjälp av olika transportörer. Skärningen går snabbare och skärresultatet blir snyggare. Förutom en bättre kvalitet gör automatiseringen arbetet säkrare och effektivare, säger Laksola.
Samtidigt stärker investeringarna Deletes ställning som en specialist inom arbeten med högtrycksvatten i Finland. Det finns inte så många specialister i denna bransch.
– 80 procent av storstoppets arbetskraft kommer från inhemska företag. Gemensamt språk får ännu större betydelse på byggarbetsplatsen, där det finns människor med 40 olika nationaliteter. Det finns även europeiska personalgrupper som åker från ett underhållsstopp till ett annat hos olika företag, säger Nissinen.
Delete deltar även i nedkörningen inför storstoppet och ansvarar framför allt för arbetsmomenten i början av stoppet. Därmed är de en viktig pusselbit när det gäller ansvar för hela stoppets framgång.
– Om vi blir försenade återspeglas det som multiplikationseffekter i de övriga entreprenörernas arbete. Vi arbetar enligt principen ”Rätt på en gång”. När arbetet görs med hög kvalitet på en gång så håller man tidsplanen.
Nissinen framhåller även att målsättningen med det storstopp som nu inletts är att förbättra verksamhetens kvalitet och kostnadseffektivitet.
– Nu samlar vi in information om eventuella läckage under omstarten på ett mer systematiskt sätt, eftersom dessa i stor utsträckning påverkar hur snabbt produktionen åter är på hög nivå, säger Nissinen.
TEXT: Olli Manninen
FOTO: Matti Immonen