
Säkerheten främst när gamla släcktornet ska rivas
Släcktornet på SSAB i Luleå såg dagens ljus 1975. På grund av ålder och nya miljökrav räknas det nu som uttjänt. Redan 2012 tittade Joacim Ericsson, affärsområdeschef på Delete, för första gången på möjligheterna att riva tornet. Sedan dess har uppdraget uppdaterats och optimerats löpande för att få fram en så trygg och säker rivningsmetod som möjligt. Säkerheten har varit a och o och genomsyrat upphandlingen från början till slut.
Släcktornet är en cirka 30 meter hög byggnad som består till hälften betong och till hälften trä. Ett släcktorn används för att kyla ner den 1200-gradiga, glödande koks som kommer på räls från koksverkets värmebatterier. Var tjugonde minut rullar det in en ny vagn. Träöverbyggnaden utgör vattenreservoar, vattnet släpps ner på vagnen och kyler koksen. Eftersom värmebatterierna som producerar den koksen aldrig får stanna av är det viktigt att rivningen går precis enligt planerna och så snabbt som möjligt. En provisorisk kylning har satts upp för att klara rivningen tills det nya släcktornet kan tas i bruk.
På sju dygn har Delete utlovat att riva det gamla släcktornet. Även om rivningen av själva tornet ska vara klart på utsatt tid så finns det efterarbete såsom kross av betong, fortsatt sortering och dylikt som kommer att pågå i flera veckor efteråt inne på området. Delete kommer att återvinna allt material från rivningen, järnet säljs vidare, en del avfall kommer att gå till deponi och krossen återanvänds som fyllnadsmassor.
Det förekommer både pcb- och asbestsanering som en del av rivningen. PCB har återfunnits i skarvarna och just den saneringen färdigställdes redan innan midsommar. – Om vi inte fått den delen klar hade det blivit besvärligt att hålla tidsschemat, berättar Joacim Ericsson.
Precision och tålamod en dygd
Det är en hel del utrustning som rör sig på arbetsplatsen. – Vi har en höjdrivare som når nästan 30 meter, den väger uppemot 70 ton. För att den ska komma till och ta ner den övre delen har vi haft hjälp av en underentreprenör som fraktat hit krossmassor och byggt en vall som maskinen kan stå på. Jag skulle gissa att det är närmare tvåtusen kubik som hämtats hit. Utöver höjdrivaren finns det grävmaskiner och hjullastare, samt en sax.
Kjell-Åke Alatalo är samordnare på arbetsplatsen, han har totalt 15 man under sig som arbetar tvåskift, dygnet runt. Kjell-Åke sitter i grävmaskinen och sorterar det höjdrivaren plockar ner. Det är inte svårt att inse att arbetet med höjdrivaren kräver både precision och tålamod. Bit för bit plockas ner och läggs i fraktioner. Allt ska sorteras på plats, en så kallad kontrollerad rivning. Naturvårdslagen kräver att man river selektivt, minst 75 %. – Dessutom är det viktigt rent ekonomiskt, deponikostnaderna blir skyhöga om man inte är noggrann i sorteringen. Det sorterade materialet fraktas på containrar från själva rivningsområdet till ett intilliggande område där det chargeras upp i mindre fraktioner, det ökar värdet på det återvunna materialet.
Samarbete över gränserna
Förutom personal från Delete i Sverige är kollegor från Finland på plats och hjälper till. – Vi har många och omfattande rivningsprojekt i Finland, det finns en otrolig kompetens inom företaget vad gäller rivning. Höjdrivaren har fraktats hit från Finland, och vi har en rivningsexpert, Janne Salonen på plats som följer arbetet. Det är en oerhörd fördel att kunna arbeta över gränserna och utnyttja varandras maskiner, utrustning och kompetens, säger Joacim. Det ger mervärde både internt och för kunden som får den bästa expertisen på området samtidigt som det utbyts erfarenheter och ökar kompetensen bland våra medarbetare.
Rivningen har föregåtts av mycket planering och beräkningar. Delete har flera svåra rivningar i bagaget. Joacim berättar att han även inför varje omfattande rivning har en dragning med Arbetsmiljöverket. Då presenteras rivningsmetod och de risker som kan finnas såsom asbest, pcb, kyla, höga höjder med mera. Delete är både BAS-P och BAS-U ansvariga, det innebär att de har arbetsmiljöansvaret och bestämmer över arbetsplatsen.
Helhetslösningar är bra men säkerheten är viktigast
Delete har möjlighet att komma med helhetslösningar. Och erbjuda tjänster från alla affärsområden till samma kund. Joacim Ericsson förklarar:
– I det här fallet har vi även hjälpt till med att bygga en skyddsställning över den gasledning som går i närheten av släcktornet. Och i slutskedet av rivningen anordnades ett extra skydd där en mobilkran höll upp sprängmattor som skydd mot gasledningen.
– Men jag tror, att även om vi kan hjälpa till med mer än bara rivningen, så är definitivt säkerheten det viktigaste i den här typen av projekt. Det krävs arbetsberedning, och det kommer en hel del frågor, ingående frågor. Det kan exempelvis vara hur vi ska göra om det blåser? Kan vi fortsätta arbetet med höjdrivaren då? Hur löser vi det, och så vidare. Det gäller att vara noggrann, påläst och förutseende. Den här typen av rivningar är spännande och en riktig utmaning.
– Men det finns en nackdel att jobba med rivning, avslutar Joacim. – Man kan aldrig visa upp resultatet! Det finns ju inte längre.
Fotnot: Rivningen på SSAB i Luleå utfördes under sommaren 2015, rivningen blev klar före utsatt tid.
Text: My Lind
Bild: Delete
