
Nedräkningen för skorstenen har redan börjat.
Länktornet i Svalberga: 122 meter inklusive masten. Portalkranen på Pernovarvet: 105 meter. Skorstenen på avfallsförbränningsverket i Oriketo: 89 meter … Det dröjer dock inte alltför länge förrän avfallsförbränningsverket i Oriketo kommer att lämna sin bronsplats på listan över stadens högsta byggnader till förmån för gamla hederliga Åbo domkyrka som höjer sig till 86 meter. Nedräkningen för skorstenen har redan börjat.

Raimo Lehtimaa, projektledare kikar ner i förbränningsschaktet.
– Vi tittar fortfarande på olika rivningsalternativ för skorstenen. Om den fälls, ska den pikhuggas i den nedre delen eller sprängas? Sannolikt kan den inte heller fällas alldeles vid roten, utan på ovansidan av rökkanalerna där den homogena betongkonstruktionen börjar. Arbetet måste planeras mycket noggrant även med hänsyn till byggnaden på den angränsande tomten, säger Deletes projektledare Raimo Lehtimaa.
Det kommer ingen rök längre ur avfallsförbränningsverkets skorsten. Men flyghinderljusen i toppen av skorstenen, som varnar flygtrafiken, kommer att brinna ända till slutet.
Miljötillståndet löpte ut
Projektledare Pirkko Kunnari från Åbo fastighetsaffärsverk berättar att beslutet om rivning av avfallsförbränningsverket fattades, eftersom verket inte längre beviljades nytt miljötillstånd. Arkitektbyrån Pekka Pitkänen har ritat avfallsförbränningsverket i Oriketo som hann vara i drift i 40 år. I början brände man endast avfall, men efter några år upptäcktes att förbränningsvärmen kunde utnyttjas som fjärrvärme. Verket som varit i drift dygnet runt hanterade årligen cirka 75 procent, dvs. 50 000 ton, av avfallet från Åbo-regionen.
Sanering av skadliga ämnen, lättrivning och försäljning av maskiner
Rivningsarbetena pågår för fullt. Genom fönstren i kontorslokalerna flyger det ut kontorsstolar och träkonstruktioner som suttit i mellanväggarna. Inne i lokalerna sorteras metall och annat återvinningsbart material noggrant.
– Vi börjar med manuella rivningsarbeten och asbestrivning. Här finns det till exempel en del mineritskivor som innehåller asbest, och de måste rivas enligt bestämmelserna, förklarar Lehtimaa.
Kunnari berättar att Turun Seudun Energiatuotanto Oy, som äger verket, redan har plockat ut vissa maskiner från förbränningsverket som kan användas i några av deras andra anläggningar. Delete undersöker för närvarande om de kan hitta nya ägare för resterande elmotorer och pumpar.

Asbestsaneringen på Oriketo avfallsförbränning pågår.
Rivningen kräver noggrann planering
När lättrivningen och saneringen av skadliga ämnen är klara och de maskiner som kan säljas direkt har demonterats intas rivningsplatsen av stora rivningsmaskiner. I avfallsförbränningsverket kommer det bland annat att finnas en rivningsmaskin med en jättebom som når upp till 41 meters höjd. Den har kapacitet att bära ett verktyg som väger tre ton.
– Varje rivningsfas föregås av noggrann planering. Det finns knappast marginal för improvisation, påpekar Lehtimaa som har mer än tjugo års erfarenhet av rivningsarbeten.
Kunnari berättar att staden har öppnat en särskild webbplats för rivningsarbetet med information om vad som pågår vid olika tidpunkter. Att allt är planerat i minsta detalj märks även vad gäller kommunikationen.
– Fokus måste ligga på kommunikation på en byggarbetsplats av den här storleken. Det är även klokt att kommunicera centralt, via en och samma kanal. Då är informationen enhetlig och risken för olika typer av missförstånd och rykten minskar, påpekar han.

En pålitlig partner för ett krävande jobb
Efter en upphandling utsåg Åbo stad Delete som den partner som ska åta sig rivningsarbetet för avfallsförbränningsverket i Oriketo. Upphandlingen är ett måste när det gäller stora projekt. Urvalskriterierna gicks noggrant igenom.
– Vi ville ha en absolut tillförlitlig samarbetspartner, eftersom objektet är så stort och krävande.
Pirkko Kunnari har goda erfarenheter av Delete från tidigare år.
– Jag var inspektör när Delete för ett par år sedan rev ner Kakskerta skola i Åbo. Jag blev imponerad av hur väl arbetet var organiserat och framför allt hur noggrant materialsorteringen på byggplatsen och återvinningen var planerade.
I framtiden, om cirka fem månader, kommer det att finnas ett lagerområde på den plats där avfallsförbränningsverket i Oriketo står i dag. Det kommer att huvudsakligen stå till förfogande för biokraftverket på tomten intill, som använder träflis som sin huvudsakliga råvara.
TEXT: Matti Välimäki
FOTO: Maria Grönroos
