När det som inte får hända händer
Den 27 september 17.34 inträffar det som inte får hända. En högtrycksoperatör på Delete tvättar en indunstare på Södra Cell i Mönsterås, sträcker sig efter en ställningsklämma, trampar snett, och olyckan är framme. Lansen med vattenstrålen ändrar riktning och träffar Alexander Niklasson i låret. I linje med SKA 100% är säkerhet prioritet nummer ett på Delete. Alla anställda ska komma hem till nära och kära efter en arbetsdag. Alexander gör inte det, han åker med ambulanstransport till Kalmar lasarett.
Nyanställd
Alexander är ny på Delete. Han började som visstidsanställd på avdelningen i Sölvesborg den 1 september. Han är 22 år och har tidigare arbetat som snickare.
– Jag trivdes direkt. Aldrig haft så roligt på jobbet. Det passade mig att arbetet var så fysiskt. Och alla var så enormt tillmötesgående, berättar Alexander. Som ny på Delete följde Alexander med som andreman på diverse jobb under den första månaden. Han provade på att köra sugbil och att spola indunstare med aquamat, en typ av högtrycksspolning med robot.
Arbetsmomentet
Den aktuella dagen, söndagen den 27 september, har Alexander varit på Södra Cell Mönsterås i en vecka. Det är underhållsstopp och Delete är på plats med en arbetsstyrka på cirka 40 man. Stoppet är på väg att ta slut, några har åkt hem, men det är ett antal arbeten som ännu inte är avslutade. Bland annat att tvätta lameller i en indunstare.
Innan arbetet påbörjas tar Deletes personal del av Södras underlag för säker avställning och arbete i slutet utrymme. Arbetet körs med lans – ett ihåligt rör med ett munstycke i änden – trycket är på ca 800 bar. (Inom industrisanering är det vanligt med arbetsmoment där trycket är upp till 3000 bar, jämför en vanlig högtryckstvätt hemma som är på 150 bar). Lansen är förankrad i ett ställningsrör och flyttas manuellt sidledes längs med röret. Efter varje ”våningsplan” flyttas hela konstruktionen upp en våning. Arbetet utförs i speciella kemskyddsdräkter med friskluftsmask, det är varmt och svettigt. När vattenstrålen träffar lamellerna sprutar det brun sörja och klumpar som gör sikten dålig för operatören.
– Jag hade utfört arbetet tidigare i veckan, visste vad det rörde sig om. Hade fått instruktioner om både utrustning och utförande av min kollega. Kände mig säker på det jag gjorde. Sikten var dålig, det sprutade svartlut. Jag sträckte mig efter en ställningsklämma, släppte lansen och tog ett steg åt sidan. I samma sekund som jag trampade på pedalen som sätter igång högtryckspumpen visste jag. Jag hörde ljudet.
Olyckan
Högtryckspumpen startar i samma sekund som Alexander trampar på pedalen. Fast att han omedelbart släpper, kommer vattenstrålen med en sån kraft att lansen svänger runt i en pendel och skjuter honom i låret, strax ovanför knät.
– Strålen slutar omedelbart, men det är redan för sent. Jag ramlar ihop, försöker resa mig men det går inte, jag fastnar i slangen till friskluftsmasken. Då får jag panik, jag känner inte mitt ben, tänker att det har gått av vid knät. Nu i efterhand förstår jag att det var chocken, jag hade ingen känsel. Alexander slänger sig ner från ställningen och kravlar ut ur manluckan på egen hand. Där skriker han till den som står utanför.
– Det kändes som om det tog lång tid innan ambulansen äntligen dök upp. Mina kollegor ringde 112 direkt men för mig blev det en lång väntan. Det blev lite kaosartad stämning. Innan ambulansen kom visste ingen riktigt hur illa skadad Alexander var.
– Intern räddningstjänst och skiftledning gjorde ett utomordentligt jobb på olycksplatsen, vi är otroligt tacksamma över deras insats, säger Stefan Olofsson, platschef på Delete i Sölvesborg. Kollegan Jens Brodersen var med Alexander hela tiden och följde även med till sjukhuset. Informationsmaterial om högtrycksskador finns i pumparna. Det är viktigt att den informationen kommer vårdpersonal tillhanda.
– Jens agerade helt korrekt, han lämnade aldrig Alexanders sida, han informerade ambulanspersonal, och personalen på sjukhuset, om och om igen så att ingen skulle missa.
Alexander Niklasson, 1 månad efter olyckan.
Högtrycksskadan
Det är viktigt att högtrycksskador behandlas på ett specifikt sätt. Annars kan skadan bli om möjligt ännu allvarligare. Det som syns på utsidan är inte alltid talande för hur skadan påverkat invärtes. När man skjuter sig med vatten i ett ben är det stor risk för både nerv-, muskel och artärskador. Alexander blev träffad i låret. Han har en omfattande mjukdelsskada och har skjutit väck inre lårmuskeln. Området är stort som en vuxen mans knytnäve.
Två operationer har genomförts, en på sjukhuset i Kalmar i samband med olyckan där Alexander stannade under 2 dagar. Och ännu en efter flytt till Karlskrona där han fick ligga kvar ytterligare en vecka. Där satte de även in dränage för att tömma benet på vatten. Idag, en månad efter skadan, går Alexander på kryckor och har återkommande besök på ortopeden i Karlshamn. Läkarna tror att han kommer att ha men för livet, men själv är han övertygad om att träna bort alla spår. Minst ett halvårs rehabilitering återstår.
– Jag längtar tillbaka. Och jag kan tänka mig att gå in i en tank igen. Framöver kommer jag kanske att läsa den där checklistan extra noga, och riskanalysen men det som hänt är inget som hindrar mig från att fortsätta arbeta som operatör på Delete.
Förebyggande arbete
Efter olyckan kallades all personal till möte i Sölvesborg. Stefan Olofsson säger att den 27 september är en dag att minnas men inte att upprepa.
– Vi arbetar med skydd och säkerhet i det dagliga arbetet. Internt har vi en kvalitetsstämpel på det vi gör, SKA100%. Den ska få oss att i varje moment tänka igenom det vi ska genomföra. Vi har riskanalyser på alla arbetsmoment, och arbetar med enkla checklistor innan vi trycker på start. MEN, allt kan göras bättre, vi arbetar ständigt med förbättringar.
Alexander påpekar att hans skada var en ren olyckshändelse, förenat med otur. Men på Delete vill man med sitt arbete internt förebygga att något händer.
– Vad kan vi göra så att det inte kan hända igen? Den frågan ställer vi oss. I samband med utredningen av olyckan har en workshop anordnats. – Vi har en del på gång, vi kommer att förändra arbetssättet i just det här arbetsmomentet berättar Stefan. En hel del idéer kom fram under mötet, det ska gås igenom vilka som är möjliga att rent krasst arbeta med. Säkerheten går först. Sen ska det vara smidigt rent arbetsmiljömässigt. Vi har hållit en extra högtrycksutbildning för all personal och vår konsult på området håller på att ta fram den ”nya generationens” skyddsutrustning. Vi ser fram emot resultatet, avslutar Stefan.
Text: My Lind
Bild: Delete