
Den 15 mars tillträdde Lars-Gunnar Almryd som direktör för Delete i Sverige. Lars-Gunnar kommer till Delete med lång erfarenhet från ledande positioner och bred kompetens från både skogsindustri och återvinningsbransch. Erfarenhet som kommer väl till pass när Delete fortsätter sin geografiska expansion inom rivning och industriservice för att bli Nordens ledande miljöserviceföretag. Men vem är han? Och hur ser han på framtiden?
Vem är du? Hur tror du att dina vänner/kollegor skulle beskriva dig?
— Öppen, nyfiken och intresserad. Sen skulle de nog säga att jag är stabil och förutsägbar, försöker att vara konsekvent. De skulle säga att jag är lätt att jobba med, hoppas jag i alla fall. Och så finns det alltid plats för ett skratt. När det är som värst, ja då kan man skratta åt skiten. Det är viktigt. Och sen tar man nya tag.
Vilken sorts ledare är du?
— Jag försöker vara närvarande och tillgänglig. Har mina medarbetare behov av att prata om något är det viktigare för mig än att hålla koll på mejlboxen. Jag är starkt värderingsdriven och tycker att det är givet att man lever som man lär, alltså föregår med gott exempel. Det går inte att säga ett och göra ett annat. Sen vill jag skapa förutsättningar för att mina medarbetare ska få större förståelse för helheten i det dom gör. Jag tror att det är viktigt att förstå syftet med det man gör, oavsett vad det är. Sedan är det viktigt att försöka se alla delar av företaget och människorna. Det är ju faktiskt så att ett företag bärs upp av en massa människor som inte syns och hörs – men det är dom som är ryggraden i verksamheten.
— Om vi sen ska prata om ledarskapsprofil, så är jag nog den coachande ledaren. Utifrån ett närvarandeperspektiv. Jag vill hjälpa mina medarbetare att växa och utvecklas. Du behöver peka ut riktningen, skapa förutsättningar och sedan coacha medarbetarna att kunna uppnå målen genom en kombination av uppföljning och stöttning. Att vi coachar varandra kommer att vara förutsättningen för att vi ska nå våra mål. Det, och att var och en tar ansvar för sin position och agerar utifrån sina ansvar och befogenheter.
Vad förväntar du dig av dina medarbetare?
— Öppenhet och ärlighet och att man kallar en spade för en spade. Har du problem med något, upp med det på bordet. Och prata med varandra, inte om varandra. Fokusera på det du kan påverka och ägna inte energi åt vad andra borde ha gjort. Jag vill också att vi ska försöka att ta fram fakta innan vi agerar. Det är alltför vanligt att rätta till symptomen och inte grundproblemet. Har du ont i foten så hjälper det inte att äta magsårsmedicin. Allt är inte som det ser ut på ytan.
Vad är det mest spännande/utmanande du gjort under din karriär?
— Jag kan säga att mest utmanande var när vi skulle dra igång ett nytt logistiksystem för Stora Ensos alla flöden mellan Finland och Sverige till England och kontinenten. Med nya båtar, hamnsystem och nytt it-system. Vi startade i samband med en sju veckor lång strejk i finsk skogsindustri. Det är det närmaste krigstillstånd på jobbet som jag kommit och kändes då och då som en nära-döden-upplevelse. Det blev milt sagt totalt kaos. Det handlade om enorma summor, tidningar som inte kunde ges ut, kunder som inte fick material och så vidare. Det var en nyttig erfarenhet hur människor fungerar när det blir kris. Vissa ägnar all energi åt att skydda sig själva och sin egen rygg. Andra tar ansvar för situationen och sätter kunden och företaget i första rummet. Det definitivt mest utmanande jag varit med om i arbetslivet. En erfarenhet man inte önskar någon, men som man inte vill vara utan när man har den.
— Spännande, ja det har hänt mycket spännande under åren. Exempelvis är resan jag gjort tillsammans med IL Recycling både kul och spännande. Men längre tillbaka tror jag, man påverkas mer när man är yngre. När jag var 27 år fick jag mitt första chefsjobb, ansvarig för en pappersmaskin. Detta var 1992 och den skulle byggas om. Största ombyggnaden i svensk skogsindustri just då. En häftig upplevelse. Det var hisnande, och väldigt mycket pengar involverat. Nu är man mer luttrad och erfaren.
Delete – hur skulle du kortfattat beskriva företaget nu?
— Ledande – innovativt – spännande. Fantastiskt kul att få fortsätta utveckla företaget inom både rivning och industriservice.
Var vill du se Delete i Sverige i framtiden?
— Vi ska ha en bättre geografisk täckning, vi har vissa luckor på kartan som behöver fyllas i. Vi ska vara ett ännu mer känt varumärke och vara det naturliga förstavalet i de segment där vi verkar.
En knapp månad har gått sen du började – hur känns det?
— Kul. Det känns jättebra. Det finns så mycket både idéer, och engagemang och driv i organisationen. Innovationsarbete kan det vara trögt att få igång i företag. Här bara sprutar det av idéer. Vi behöver bara strukturera upp det arbetet och kunna ta det till oss. Och göra fantastiska saker av det.

Är det något specifikt du känner att du direkt vill göra/ändra? Dina första prioriterade arbetsuppgifter?
— Se över tillväxt, förvärv och fortsätta utveckla. Överbrygga lite kulturskillnader. Delete består av en rad olika företag som förvärvats. Vi ska ta vara på det som finns och samtidigt få en gemensam företagskultur som vi alla kan trivas och frodas i.
Delete har säkerhet som ett av sina fokusområden, hur ser du på säkerhet i branschen?
— Säkerhet innebär att ingen ska skada sig på jobbet, det är viktigast. Det är en oerhört prioriterad fråga som hänger ihop med ordning och reda, vilket är grunden för ett väl fungerande företag. Det finns mycket att jobba med inom området. En fördel i vår bransch är att vi har krävande kunder som också jobbar hårt med säkerhetsfrågan. Det gör att vi kan utvecklas tillsammans.
.