
Startskottet för avvecklingen av kärnkraft i Sverige
Delete har som underentreprenör till Westinghouse AB fått det hedervärda uppdraget att vara med och riva forskningsreaktorerna på Studsvik i Nyköping. Enligt Kjell Westerberg, ansvarig för avvecklingen på SVAFO, ett tekniskt kvalificerat arbete. Det handlar om den del av rivningen där man demolerar det som omger reaktorerna. Avvecklingen är unik i sitt slag då det är den första fullskaliga rivningen av en reaktoranläggning i Sveriges historia. Men också ett projekt som är startskottet för den framtida avvecklingen av kärnkraftverk.
Studsvik, forskningsstationen utanför Nyköping, har varit hjärtat i svensk kärnkraftsutveckling. Stationen startade på 50-talet med byggandet av reaktorer och speciallaboratorier för kemi, fysik, värme, material- och bränsleteknik. På 60-talet startades här landets första materialforskningsreaktorer och under 80-talet nådde deras härdberäkningsprogram en världsledande ställning. I slutet av 90-talet påbörjades byggandet av en anläggning för behandling av hjärntumörer. I juni 2005 stängdes forskningsreaktorerna ner, samtidigt som verksamheten kring behandling av tumörer såldes vidare till Norge. Idag finns tre företag verksamma på Studsvik; AB SVAFO, Studsvik Nuclear AB samt Cyclife Sweden AB.
Pilotprojekt
Forskningsreaktorn på Studsvik är den andra reaktor som byggts i Sverige, den första uppfördes på KTH, i betydligt mindre skala. I samma ordning som de nu rivs. Reaktorn på Studsvik byggdes som materialforskningsreaktor för neutronexperiment. Bland annat testades olika bränslen för att avgöra hur robusta de var och i reaktorn tillverkades också radioaktiva isotoper.
”Vi ser den här avvecklingen som ett pilotprojekt för avveckling av kärnkraft. Nu tar vi fram ett underlag för hur avveckling ska bedrivas i Sverige. Det här är startskottet och framöver har vi flera reaktorer som ska rivas. De ser inte likadana ut men momenten som krävs för godkännande av myndigheter är de samma.” säger Kjell Westerberg. ”Tajmingen för de företag som kliver på nu är helt rätt. De som tillförskansar sig rätt kompetens för den här typen av uppdrag har möjlighet att vara med under många år framöver.”
Upphandlingsunderlaget från SVAFO var omfattande och man skulle presentera hur rivningen skulle genomföras moment för moment. Westinghouse letade efter en samarbetspartner med de rätta förutsättningarna och valet föll på Delete. En av anledningarna var tidigare referenser från rivningen på KTH. Tillsammans arbetade de fram det anbud som vann budgivningen. Innovation och nya idéer hjälpte till, och nu är specialanpassad utrustning en del i det vinnande konceptet.
Per-Olof Nilsson är ansvarig platschef för Westinghouse. Han har tidigare erfarenhet från ombyggnationer på kärnkraftverk och arbetar i vanliga fall som processingenjör med installationer och systemkonstruktioner samt byggnadsventilation i samma bransch. ”Under processen arbetade vi fram lösningar för hur vi skulle utföra rivningen. Delete hade bra idéer. Säkerligen en stor del i att vi kunde kostnadseffektivisera och därmed räkna hem offerten. Bland annat utvecklade de utrustning till en demoleringsmaskin som nu tagits fram speciellt för ändamålet. Det finns också utmaningar i projektet som gör att man är noga med vilka man arbetar tillsammans med. Byggnaden är gammal och vissa ritningar är bristfälliga. Betongen kan vara radioaktiv, vilket är svårt att avgöra visuellt, därför måste all rivning utföras med försiktighet och ibland fjärrstyrt från en skyddad position. Man kan inte bara riva på.” förklarar Per-Olof Nilsson.
Deletes tidigare erfarenheter, rivningen på KTH och Olkiluoto i Finland har varit till stor hjälp under planeringen. Joacim Ericsson, affärsområdeschef för rivning på Delete: ”Vi blev kontaktade av Westinghouse våren 2015, då visste vi egentligen inte så mycket om just detta jobb, men att avvecklingen av kärnkraftverk var på gång, det visste vi. Vi träffades och diskuterade uppdraget, samt presenterade bolagen för varandra. Vi förstod redan i ett tidigt skede att vi tillsammans med Westinghouse skulle utgöra ett mycket starkt team. Det är ett unikt projekt och det är spännande att vara med och utveckla konceptet i Sverige.” säger han.
Uppdraget
Avvecklingen av forskningsreaktorerna (även en betydligt mindre reaktor som sitter ihop med den större demonteras) är uppdelad i tre etapper, etapp 1 är genomförd, etapp 2 – den som Westinghouse och Delete är involverade i – pågår, och delar av etapp 3 har påbörjats.
Etapp 1: Demontering av reaktorerna med tillhörande system i reaktorbassängen, behandling och omhändertagande av materialet, tömning av bassängen på vatten, efter att alla systemdelar demonterats och avlägsnats, samt därefter sanering av bassängen.
Etapp 2: Demontering av bassängstrukturen och biologiska skärmen och omhändertagande av materialet.
Etapp 3: Demontering av reaktorsystemen i anläggningens byggnader, behandling samt omhändertagande av materialen, sanering och radiologisk kartläggning inför friklassning av anläggningen.
”All demolering sker systematiskt. Det är minst lika mycket planering som genomförande. Etapp 2 är en mer tekniskt kvalificerad demolering än det som exempelvis kommer i Etapp 3. Därför har vi anlitat ett företag som Westinghouse som har specifika kunskaper inom strålskyddsfrågor och radioaktiv avfallshantering. Och som av den anledningen kan arbeta helt enligt våra instruktioner.” säger Kjell Westerberg, SVAFO som är beställare av uppdraget.
Det är uppdraget i etapp 2 som Westinghouse utför tillsammans med Delete. ”Vår styrka är att strukturera upp arbetet och skapa rätt förutsättningar för att kunna arbeta. Det är speciellt att arbeta på strålskyddsklassade områden. Mycket rutiner, mycket säkerhet. Vi har lång, gedigen erfarenhet inom branschen och det är fördelen att arbeta med ett företag som Westinghouse. Vi i vår tur anlitade Delete för själva rivningsmomentet. Vi är inga rivningsexperter, att krossa betong är inte vårt område.” förklarar Per-Olof Nilsson. ”Vi behövde ha in ett företag med rätt kompetens för just den biten, och med tillgång till ändamålsenlig utrustning.” berättar han.
Ett stycke svensk industrihistoria går i graven »
Delete arbetar med all sorts rivning och sanering. Att ha den både breda och djupa kunskapen med sig i planeringsarbetet upplever Joacim Ericsson som viktigt, och ger förutsättningar att tänka på lösningar utöver det vanliga: ”När det gäller metod så har vi och Westinghouse utmanat varandra rejält, vi har haft diskussioner om hela kedjan och planerat i detalj, det tror jag är nyckeln till framgång i detta koncept. Och nu när projektet är igång så har vi framåtsyftande diskussioner om vad vi behöver utveckla och effektivisera, framförallt i nuvarande projekt, men även i kommande.”



Kasunbygget – bättre än förväntat
En stor utmaning i projektet har varit att upprätthålla en arbetsplats som funkar även för den dagliga driften medan rivningen pågår.
”Vi har skapat en helt inkapslad miljö som demoleringsmaskinen arbetar i. Delete byggde en stor kasun runt hela den biologiska skärmen. Det innebär att det är helt dammfritt för personalen utanför att arbeta och därför kan den dagliga verksamheten fortsätta som vanligt. Vi upplever att samarbetet mellan oss, Delete och SVAFO är riktigt bra, och vi anstränger oss å det yttersta för att inte störa.” säger Per-Olof.
Kasunen har även visat sig fylla en rad andra funktioner. Bland annat är den en del av avfallshanteringen, den skyddar lokalen runt omkring, och den skapar ett visst undertryck. Vilket förbättrar arbetsmiljön och är ett krav vid den eventuella asbestsaneringen. Den är också enkel att hantera då den är både demonterbar och flyttbar.
”Den har visat sig vara väldigt ändamålsenlig, och alla inblandade är oerhört nöjda med lösningen.” säger Per-Olof.
Arbetet utförs i tvåskift. Kross och transport sker dagtid och bilningen sker kvällstid. Allt material rivs ner, krossas, packas. Hanteringen är viktig då SVAFO vill friklassa så mycket som möjligt av materialet. För Westinghouse är det viktigt att de kan friklassa lika mycket som utlovats. Mellan- och slutförvaring av radioaktivt avfall är kostsamt så prisskillnaden mellan material som friklassas respektive går till slutförvaring är stor, och det är framförallt en miljöfråga.
Kjell Westerberg på SVAFO förklarar: ”En radiologisk kartläggning av allt material görs. Man måste avgöra avfallstyper och mäta hur mycket radioaktivitet som finns i materialet. För att få friklassa måste det bevisas att det är fritt från aktivitet. Kollin mäts, granskas och godkänns av experter från SVAFO. Det som friklassas hämtas upp och återanvänds. Det som inte friklassas kan ha en låg aktivitet – då ansöker vi om villkorlig friklassning och materialet får begränsade användningsområden. Det material med något högre aktivitet packas i speciella behållare och mellanlagras innan det går till slutförvaring.”
Referensobjekt för kommande avvecklingar
Per-Olof Nilsson berättar att för Westinghouse är avvecklingen på Studsvik ett referensjobb. Fler reaktorer ska rivas i närtid, på cirka tio års sikt. Han nämner både Barsebäck, Ringhals och Oskarshamn.
”Att vi utför det här på ett bra sätt och skaffar oss en massa erfarenhet räknar vi med. Vi hoppas sedan på att ha bra referenser inför framtida avvecklingar. Och vi arbetar gärna med Delete hela den svängen, vi vill inte börja riva betong själva. Det finns vissa kriterier hos våra underentreprenörer som vi känner att Delete uppfyller utöver att dom är en bra partner till oss. Man måste kunna utföra ett så pass komplicerat arbete. Det krävs mycket utbildningar och tillstånd för personalen vilket Delete har. Nu kan vi tillsammans leverera ett totalkoncept för den här typen av rivningar då våra kompetenser kompletterar varandra. Under den här avvecklingen har vi haft massor av frågor från kunden som vi nu har svar på inför framtiden.” säger Per-Olof Nilsson.
På SVAFO ser man fortfarande behovet av nya entreprenörer för kommande arbeten. ”Det finns vissa delar i etapperna som inte är så komplicerade, mer snarlika en vanlig industririvning, t.ex asbestsanering, men naturligtvis med vissa arbetsmiljörisker. Vi håller på att ta fram utbildningspaket och nischade kurser för olika intressenter, detta görs i samarbete med KSU (Kärnkraftsäkerhet och Utbildning). Vi ser en framtid för många företag i kärnkraftsavvecklingen under många år framöver.” avslutar Kjell Westerberg, SVAFO.
Besök vår hemsida på www.delete.se
