
För Pär Larsson, tidigare delägare på CL Miljö AB och numera projektchef, är mångfald mer än bara ett tjusigt ord. På hans avdelning arbetar invandrare från flera olika länder sida vid sida med infödda svenskar.
– Det är fantastiskt att se hur folk med skilda bakgrunder är en del av samma gemenskap, säger han.
Norrköping visar sig från sin allra finaste sida då jag besöker Pär Larsson i staden som han i stort sett varit trogen sedan han föddes. Solen skiner och i industristadens parker upptas bänkarna av människor som njuter av sommarvärmen. Pär Larsson möter mig efter lunch i Deletes lokaler på Varvsgatan och vi slår oss ned vid bordet i fikarummet i den gröna träbyggnaden. Klockan har passerat ett och det har redan gått sju timmar sedan han lämnade hemmet. Men även om han börjar jobba samma tid varje morgon ser dagarna väldigt olika ut.
– Jag har ett varierande jobb och det är nog en av anledningarna till att jag fortfarande tycker att det är så roligt. Allra bäst är det när jag får vara ute bland folk och möta personalen. Det passar mig, säger han på sitt typiskt självklara sätt.

LIKHETER MED LIVET TILL SJÖSS
Från början var han sjöman och en stor del av åren mellan 1979 och 2002 tillbringade han till sjöss. Men livet som sjöman tärde på kroppen och de udda arbetstiderna blev till slut för krävande. Då han slutligen gick i land 2002 började han istället arbeta med marksaneringar, inhyrd av ett rivningsföretag. Efter fyra månader gick företaget i konkurs och tillsammans med sin dåvarande fru beslöt han sig för att starta eget under namnet CL Miljö AB.
– Det var väldigt kämpigt i början men ju längre man fick hålla på desto mer jobb fick vi. Jag är ganska rastlös av mig så det passade mig att arbeta med projekt som kanske varade ett par månader och sedan börja om på noll på en ny plats med ett nytt projekt. Det var lite spännande.
- Det låter som om det finns likheter med livet till sjöss?
– Verkligen. Nu är det inte lika mycket resor, men förr körde vi över hela Sverige, med ett arbetsområde som sträckte sig från Ystad i söder till Abisko i norr. Delete har ett lika stort område, men nu är det istället uppdelat i olika distrikt, säger han.
För ganska precis ett år sedan köptes CL Miljö AB upp av Delete som i dag är störst i Sverige inom rivning. Pär beskriver ett intensivt år som gått väldigt snabbt.
– Det har varit kul att kliva in i en större organisation men samtidigt har det varit jobbigt med alla förändringar som varit. Att få allting att fungera. En av flera positiva saker är att det är enklare att nätverka. Är du en större aktör är det lättare att få bra priser och att få nya leverantörer än det är som liten, förklarar han och tillägger att jobbet är lika roligt nu som förr.
- Vad är dina förhoppningar inför de kommande åren?
– För mig handlar det mest om att få behålla folket vi har och att vi får in bra med jobb.
FRÅN ARBETSLÖS TILL OMTYCKT FÖRSTEMAN
Pär återkommer ofta till sin personal under vårt samtal. Att de mår bra är en förutsättning för att företaget ska fungera och han är ständigt ute på fältet för att försäkra sig om att allt är okej och att säkerheten fungerar som den ska. Vissa av hans mannar har funnits vid hans sida sedan starten, andra har kommit in senare. En av de sistnämnda är Syrienfödde Yousef al Yousef. Pär såg att Yousef hade svårt att få jobb och tog in honom för att tvätta bilar under helgerna. Nu, fem år senare, är han en omtyckt försteman och flera släktingar och vänner arbetar också i företaget. Pär kallar skämtsamt Yousef för ”lilla arbetsförmedlingen” eftersom han försett företaget med flera pålitliga och duktiga medarbetare.
– Från början var många skeptiska eftersom han inte var så bra på språket och sådär men när de såg hur duktig och skötsam han var så ändrade de snabbt uppfattning.
– När Yousef kom till Sverige samlade han burkar och gjorde allt för att överleva. Nu är han utnämnd av gruppen att vara försteman. Det är fantastiskt att se. De flesta flyktingar som kommer hit placeras på ett boende där de sitter mellan sina fyra väggar utan något nätverk överhuvudtaget. De måste kunna komma i kontakt med svenska familjer för att ha en chans att komma in i samhället.
- Har din bakgrund som berest sjöman haft betydelse för din övertygelse?
– Jag tror det. Att man tar sig en liten extrastund och pratar med folk. Många behöver någon som hjälper dem att komma in på arbetsplatsen. Till sjöss fick jag lära mig respektera folk, det var den uppväxten jag fick och det hänger kvar hos mig. Man var inte så tuff när man var 16 år och kom direkt från mamma, men jag lärde mig umgås med folk och respektera hur de var.
Mångfald handlar naturligtvis inte bara om nationalitet utan även om till exempel kön. Pär är medveten om att antalet tjejer i branschen är få men skulle gärna se en mer jämn fördelning.
– Det finns jätteduktiga tjejer inom både sanering och rivning. I dag är det inte lika märkvärdigt som förr. Kolla på lastbilschaufförer som brukade vara världens manligaste jobb. I dag är det ofta tjejer som kör och det är ingen som reagerar på det.