
Nya Slussen tar form: Ett prestigeuppdrag där logistiken är den största utmaningen
Efter många års diskussion är arbetet med ett av landets mest omtalade byggprojekt igång. Slutligen ska 80-åriga Slussen, ett av Stockholms främsta landmärken, rivas och byggas upp från grunden. Vi har träffat Lars-Olof Dahl, arbetsledare och Senior Advisor från Delete, och Martin Klimt, produktionschef på Skanska, för att veta mer om hur arbetet fortskrider.
Det är tisdagsmorgon då jag rör mig mot Stadsgården vid Slussen. Cyklister swischar snabbt förbi på tillfälliga cykelbanor medan fotgängare gör sitt bästa för att, med hjälp av informativa skyltar, undvika att bli påkörda av stressade cyklister eller bilister. Det är rörelse precis överallt. Under marken slingrar sig tunnelbanan som varje dag för 270 000 människor genom den omtalade trafikplatsen. Som om inte det räckte så tillkommer även stadsbussar och den lokala kollektivtrafiken från Nacka/Värmdö. Få platser i landet har samma genomströmning av folk som Slussen.
Väl uppe i projekt Slussens kontorslokaler, vars stora fönster ger en utmärkt uppsikt över byggarbetsplatsen nedanför, förklarar Lars-Olof Dahl att det är logistiken som är den stora utmaningen med det prestigefyllda projektet.
– Men det var värre i början när kryssningsfartygen kom in med alla turister och skyltningen inte var hundra. Lokalbefolkningen hittade inte ens till sina bussar och då blev det förstås lite strul.
Både han och Martin Klimt förklarar att det är smidigare i dag. Turisterna har visserligen fortfarande svårt att hitta, men så kunde det å andra sidan se ut även innan de första spadtagen togs för att förverkliga nya Slussen, säger Martin Klimt.
– Stockholmarna däremot vet vid det här laget att det är ett byggområde och åker inte här. Även cykeldelen fungerar mycket bättre nu.
Stockholms Stad, som finansierar hela byggnationen, ansvarar för all extern kommunikation i form av de ständigt uppdaterade skyltarna. På Södermalmstorg liksom på flera platser står servicevärdar framför avstängningar och hjälper folk som har svårt att hitta rätt. Många av de som passerar har en relation till platsen sedan generationer tillbaka och åtskilliga plockar upp kameran eller mobilen för att föreviga den historiska förvandlingen. Men några problem med obehöriga har de inte haft, säger Lars-Olof. Om man bortser från väl entusiastiska Pokémonjägare.
– Pokémon placeras ut överallt utan att de känner till att det här numera är en byggarbetsplats. En dag var det 200 personer som stod vid grinden och skulle in för att jaga ett monster. Det är ett nytt fenomen.
SKAPA EN MÖTESPLATS FÖR ALLMÄNHETEN
Stockholms Stad har efter upphandling valt Skanska som entreprenör för de två största projekten inom ombyggnaden. Det ena kontraktet, Entreprenad SN 71, gäller arbeten i anslutning till slussanläggningen med kajer – bland annat rivning, schaktning, pålning, grundläggning samt betong- och stålkonstruktioner. Det andra, Entreprenad SN 81, omfattar Slussens nya konstruktioner på Södermalm.
– Arbetet med nya Slussen är uppdelat på en massa olika entreprenader och samordningen mellan dem måste fungera så att vi hela tiden är synkade med varandra. Sedan finns det även jättemånga intressenter i det här. Det är Stockholms stad, Stockholms hamnar, privata fastighetsägare, ledningsägare och så vidare.
- Vad är anledningen till att Slussen i sin nuvarande skepnad rivs?
– Det handlar framför allt om tre saker där regleringen av vattennivån i Mälaren är en av delarna. Det andra är att grundläggningen är för dålig. Sedan vill man också bygga en effektiv knutpunkt för kollektivtrafiken som samtidigt kan fungera som en mötesplats för allmänheten.
DRÖMPROJEKT MED HÖG ÅTERVINNINGSGRAD
Vi som regelbundet besökt den nu 80-åriga Slussen kan vittna om hur den under lång tid vittrat sönder. Samtidigt är det en klassisk plats med stor betydelse för många människor och det är just det som gör detta till ett speciellt projekt för Lars-Olof.
– Rivningstekniskt är det inte så annorlunda egentligen, det är mest en massa betong som ska härifrån på ett lugnt och sansat vis så att inte tredje man lider för mycket. Vi använder mycket sax och så lite hammare som möjligt för att minimera ljudnivån. Men platsens historia är speciell och av den anledningen är detta lite av ett drömprojekt, säger han.
För tillfället har Delete fyra medarbetare på plats och tre grävmaskiner – en 60-tonnare och två 30-tonnare. Dagen efter vi ses ska en del av det som rivits lastas upp på lastbilar för att köras ut till Västerhaninge där betongen krossas och återanvänds. Lars-Olof uppskattar att de ligger på en total återvinningsgrad på 98-99 procent.
– Nu är hela vägen till Slussen BK1-klassad vilket gör att vi kan köra ut fullastade bilar och samtidigt få ned mängden lastbilar som kör in i staden. Även det är en fördel ur miljösynpunkt, att vi kan halvera antalet lastbilar.
- Hur många lastbilar blir det per dygn?
– Det går stötvis. Den senaste månaden har vi bara rivit, men nu ligger massorna färdiga att tas ut. Det kommer ta ungefär två veckor att köra ut.
– Jag tror att det är totalt 5 000 kubik betong som ska köras ut i den här etappen, inflikar Martin.
ETT GOTT SAMARBETE
Så varför fick just Delete detta ärofyllda uppdrag? Prislappen hade naturligtvis betydelse, liksom den tekniska kapaciteten och erfarenheten. Enligt Martin är det även en stor fördel att Delete har kompetens att utföra både miljösanering och tungrivning.
– Det hade varit svårt att dela upp det på olika entreprenörer, det hade varken blivit billigare eller bättre, säger han och konstaterar att samarbetet har fungerat bra.
– Delete har varit med i ett tidigt skede, vilket var bra eftersom vi då kunde diskutera fram lösningar tillsammans.
Även om det finns en detaljerad rivningsplan så ändras förutsättningarna ibland. Det gäller att hela tiden ha en plan B, vara proaktiv och aldrig kompromissa med säkerheten. Klockan sju varje morgon möter Lars-Olof sina kolleger för ett morgonmöte där just säkerheten är i fokus.
– Slussen är inte en homogen konstruktion utan är uppbyggd i en massa delar. Dilfogar ligger lösa mot varandra, vilket gör rivningen mer komplex och innebär att all rivning måste ske i exakt rätt ordning. Skulle man mot all förmodan göra saker i fel ordning då kan det hända grejer. Det får bara inte ske.
Kenneth Svensson, från Arkeologikonsult som arbetar med arkeologiska undersökningar av Slussen.
Vad gömmer sig under marken?
– Vi har hittat ruinerna efter en bebyggelse, kvarteret Ormen, med rötter från mitten av 1600-talet. Minst ett kök och något förrådsutrymme har kommit fram och vi har sett flera rumsinredningar. Det är fina byggnader med putsade väggar som varit svagt röda eller rosafärgade. Genom källmaterial ser vi att det är hyfsat välbärgade människor som bott i kvarteret, handelsmän och segelmakare.
Vad är det ni söker nu?
– Vi är ute efter den materiella kulturen. Vad de har lämnat efter sig i form av sopor, keramik och glas, för att se vad de åt till middag och sådana saker. Det är det vardagliga livet, sådant man inte kan spåra genom andra källor, vi är intresserade av. Vi grävde på Södermalmstorg 2013-2015 och då kom vi ner hela vägen till vikingatiden. Men 1600-talet är nog så spännande.
Har ni kontinuerlig kontakt med entreprenörerna som finns på plats?
– Ja. I vissa delar vet vi att det kommer dyka upp saker och då har vi reserverat tid för att hinna dokumentera innan de tar bort det. På andra ställen är det enklare schaktningar som vi följer kontinuerligt. Ibland är det kanske bara en eller två arkeologer som följer schaktningen, men är det större grävningar tar vi hit mer folk. När vi kommer tillbaks till södermalmstorgsområdet igen år 2020 behövs det kanske 15 arkeologer. Så styrkan varierar i storlek.
Finns det särskilda förhoppningar om vad ni ska finna?
– Det kan nog komma en del överraskningar i hamnområdet till exempel, med anor i medeltiden. Där kan det bli en del. Det har dock inte gjorts några förundersökningar så vi har ingen aning om huruvida det finns någonting kvar. Men det finns överhuvudtaget mycket mer bevarat och mer information att hämta ut från det här området än vi hade anat från början. Det är verkligen ett jättespännande projekt att jobba med.
TEXT: Patrik Wirén
FOTO: Delete
Besök vår hemsida på www.delete.se
