
Möt Christer: Ikon, förebild och värdefull medarbetare
Det sägs att 70 är det nya 50. Om det stämmer skulle ikonen Christer Othfors på Delete i Sölvesborg knappt vara medelålders och det känns rimligt. Han har fyllt 66 år men blir kvar ett tag till. För Christer handlar det helt klart om det sociala och svaret på frågan varför kommer direkt: ”Man kan inte bara sluta, vad ska man göra då? Det går ju inte!”
Nära på alla som varit i kontakt med Delete de senaste 15 åren känner till Christer. Och alla tycker om honom. Det beror inte på att han stryker folk medhårs, för det skulle aldrig falla honom in. Han drar sig inte för att säga vad han tycker och bryr sig inte det minsta om vad andra tycker om honom. Men han bryr sig om sina kollegor och om företaget.
Christer har varit med länge, under hela resan från det lilla familjebolaget MMB till en viktig del av Delete-koncernen. Verksamheten fanns inte ens här i Sölve när han började 2001, utan i Ysane. Han ser ut över gårdsplanen och berättar om nybyggen, förändringar och förbättringar som gjorts under hans år som anställd. I dag finns det till exempel nio pumpar istället för en enda då han startade; en sugbil har blivit fem, plus två slamsugare.
Det är mycket som hänt, verkligen mycket och det märks att Christer uppskattade känslan i det lilla familjeföretaget. Samtidigt är han imponerad över hur företaget vuxit:
– Det är spännande och roligt. Mycket bra jobbat av ledningen, de är duktiga!
Att han själv varit med och tagit Delete i Sölvesborg dit de är i dag, ser han inte riktigt. Att göra det man ska och göra det bra är en självklarhet för Christer. Det har det alltid varit, ända sedan han fick sitt första jobb, som springschas på Järnboden i Ronneby. Då var han 15 år.
Saneringsvardag och vidrigheter
Christer har varit ute på saneringsjobb av alla sorter, vissa mer smutsiga och illaluktande än andra, på industrier, byggarbetsplatser och hos privatpersoner. Runt om i Sverige och i Norden. Han känner igen sig och lever enligt devisen ”allt går att lösa”, precis som övriga på Delete och han vet allt som finns att veta om vakuumsugning och blåsning. Christer har helt klart varit Deletes meste och bäste sugbilsoperatör.
– Ja, i dag är det ju några andra som försöker … säger han plirigt och fortsätter med att berätta om det absolut vidrigaste jobbet han gjort:
– Det var när jag blev utkallad för att rengöra bajamajor på Sweden Rock Festival i Norje för några år sen. 300 bajamajor! Jag är äckelmagad och under det jobbet både grät och kräktes jag. Det var fruktansvärt!
Gör stor nytta i ny roll
Sedan årsskiftet jobbar Christer fyra dagar i veckan och har en ny roll på Delete. Den är skräddarsydd och fri, med många olika uppgifter; han håller snyggt och klipper gräs, jobbar i verkstaden med underhåll av fordon och utrustning och assisterar Petra som är anläggningskoordinator med att se till att alla har det de behöver. Också arbetstiderna är anpassade efter Christer – han har alltid varit morgonpigg och börjar arbetsdagen 06.00 så att bilarna är redo för uppdrag när kollegorna kommer en timme senare.
Christer är till stor nytta på många sätt. Till exempel har han alla typer av körkort utom för lastbil med släp. Han är enormt värdefull med sin långa erfarenhet och stora kunskap men måste nog trots det kallas för en oslipad diamant. Ingen tål mer skit än Christer. ”– Han är världsmästare på att skita ner sig.” säger kollegan Richard i verkstaden och berättar om en av gångerna då Christer kommit tillbaka från ett jobb och varit så nedsmutsad att man knappt sett vem det var.
Några år till, utan bedövning
Ledningen i Sölvesborg gör alltså vad de kan för att Christer ska vilja och orka med att jobba ett tag till – trivas med de nya uppgifterna och med livet i största allmänhet. Hur det ska bli på firman den dagen han faktiskt slutar vill de helst inte tänka på.
– Vi gör trevliga saker tillsammans, till exempel så har vi varit på studiebesök hos leverantören Hammelmann i Tyskland, på kick-off på Island och så har vi kört gokart flera gånger, senast körde jag lite vilt, bröt ett par revben och blev avstängd. Som det känns nu kan jag stanna ett par tre år till, utan bedövning, säger Christer på sitt rättframma sätt och fortsätter:
– Jag trivs bra såklart, annars hade jag inte valt att jobba vidare. Vi har en fin sammanhållning och flera av oss umgås på fritiden också. Vi har delat boende ute på jobb flera veckor i sträck, lagat mat ihop och så är resorna ofta ganska långa. Då lär man känna varandra rätt bra, fortsätter han.
Ålder är verkligen bara en siffra
En kollega som Christer lärt känna särskilt bra är Filip Löfstedt som planerar saneringsjobben. De båda fann varandra på en gång när Filip började 2006. Att det skiljer exakt trettio år och tretton dagar i ålder spelar ingen som helst roll. De umgås på jobbet och fritiden och det finns många dråpliga historier om duon. Filip bjuder på några av sina favoriter (se rutan här nedan) och säger så här om sin vän Christer:
– Han har ett enormt stort hjärta och ställer alltid upp, både på jobbet och privat. De senaste tio åren har han ringt mig åtminstone fyra gånger i veckan för att höra hur det är. Vi tillhör båda det ”gamla gardet” och är extra tätt sammansvetsade och vana vid att slita hårt och jobba långa pass. Om vi trodde att vi skulle åka hem men blev akutinkallade var det bara att köra direkt från Göteborg till Västervik till exempel. Vi har varit med om en massa tillsammans och haft väldigt roligt.
