
Mika Myntti, platschef: "Lite adrenalin är bara hälsosamt"
Mika Myntti på Delete har arbetat med rivningar i 13 år. Fram till mars 2018 befinner han sig i Stockholm där han leder rivningen av SEB-huset vid Sergels torg. Och han räds inte de tekniska utmaningar som uppstår.
– Sådana här dagar är det lätt att arbeta.
Mika Myntti ser upp mot solen som skiner över Stockholm denna onsdagseftermiddag. Vi befinner oss på Hamngatan, mitt i centrala staden och dess intensiva folkvimmel. Han visar vägen in till området som varit hans arbetsplats sedan i juli. SEB:s stora banklokaler ska ersättas av hotell och bostäder och Delete har fått uppdraget att ta hand om en rivning som beräknas vara klar i mars. I dag finns 25 personer från Delete på plats.
– Det är ett relativt stort projekt, men vi håller tidsplanen och om inget oförutsett av större omfattning inträffar kommer vi att hålla den hela vägen, konstaterar Mika medan vi kliver in i byggnaden.
Vi tar hissen till fjärde våningen där rivningen pågår för fullt. Alla innerväggar ska rivas tills bara skelettet återstår och inom ett par veckor ska även fönstren ned. En omfattande sanering väntar också på grund av all asbest och PCB som finns i det gamla huset.
Jag följer Mika ut på takterrassen och slås av den bländande utsikten över huvudstaden. Det är en stad i ständig förändring som breder ut sig nedanför oss. I stadskärnan, liksom i stadens förorter, avlöser byggprojekten varandra i ett raskt tempo.
– Så är det och vi har arbetat med vart och vartannat hus häromkring, säger Mika och pekar på Gallerian på andra sidan Hamngatan som ett närliggande exempel.
“Vi har arbetat med vart och vartannat hus häromkring, säger Mika och pekar på Gallerian på andra sidan Hamngatan som ett närliggande exempel.”
Tillbringade 15 år i Saudiarabien
Vi tar hissen ned igen och letar oss fram till den barack som fungerar som tillfälligt kontor. Mika slår sig ned bakom skrivbordet som är helt överbelamrat med papper. Jag ber honom börja berätta om sin bakgrund och får höra en historia som snabbt rör sig över både landsgränser och världsdelar.
– Min bakgrund är inom mekaniska installationer Jag kom till Sverige från Finland 1969 och började med att jobba på varven i Göteborg. Sedan vidare till Norge och Danmark där jag gjorde mycket jobb för oljeindustrin. Under 1980-talet åkte jag till Afrika för att under några år bygga kraftverk och pipelines, förklarar han kortfattat och avslutar med att säga att han sedan tillbringade nästan 15 år inom oljeindustrin i Saudiarabien.
2004 hamnade Mika lite av en slump i rivningsbranschen. En vän bad honom räkna på ett jobb på Öresundsverket i Malmö och i förlängningen ledde detta till ett jobb hos Lodab – företaget som senare blev Demcom innan man förvärvades av Delete. 13 år senare är han fortfarande kvar och han har inga planer på att pensionera sig.
– Nej, absolut inte. Jag är helt frisk och känner inte att alls att jag behöver sakta ned även om jag fyllt 63 år.
Vad är det bästa med jobbet?
– Jag gillar atmosfären och att hela tiden resa och jobba på nya platser. Det är en krydda i tillvaron, att man rör på sig hela tiden. Sedan tycker jag om att arbeta med nytt folk, att bygga upp ett team, förklarar han.
Varje söndagskväll lämnar Mika hemmet utanför Borås för att bege sig till arbetsplatsen och sedan återvänder han först på torsdagskvällen. Stockholmsprojekten är oftast spännande och man får energi av att arbeta med dem, men de kan vara extremt påfrestande utifrån andra aspekter.
Vad gäller det nuvarande jobbuppdraget är den största utmaningen just att arbetsplatsen är placerad mitt i Stockholm. Det innebär att det hela tiden är logistiska utmaningar som ska lösas. Arbetsuppgifterna i sig ser han däremot inga som helst problem med.
– Vi har fördelen av att vi gjort det tekniska utformandet många gånger förr. Rivningen är en exakt kopia av rivningen i kvarteret Björnen på Drottninggatan inte långt härifrån. Så vi vet precis vad vi gör, vilket man måste göra i projekt som det här.
Mika utstrålar ett självklart lugn och jag får intrycket av att det skulle krävas en hel del för att få honom att tappa humöret. Det är den sortens tillbakalutade självsäkerhet som kommer av lång erfarenhet och som utan tvekan för med sig ett lugn som skapar trygghet hos både kund och medarbetare. Mitt intryck stämmer bra enligt honom själv.
– Jag är alltid väldigt lugn. Börjar man skrika och springa runt förlorar man respekt och jag har alltid sagt att respekt är nyckelordet. Att jag respekterar de jag jobbar med och att de respekterar mig tillbaka. Det är viktigt i alla delar av livet, vare sig det handlar om jobbet, familjen eller någonting annat.
”Jag gillar när det är lite pirrigt”
Vid alla projekt uppstår situationer som inte går att förutse, små eller stora problem som omedelbart behöver lösas på bästa sätt. Det är sådant som antagligen skulle ge de flesta av oss magsår, men som Mika snarast verkar se som underhållande. När jag ber honom nämna sina mest intressanta uppdrag säger han att rivningarna han gjorde i Dubai (”Det var några broar och lite annat”) står ut, liksom Östersundsverket i Malmö, som var ett av Sveriges dittills största rivningar. Även tiden i Saudiarabien minns han med ett leende.
– Där hade jag 1800 man under mig. Det var väldigt stressigt och komplicerat, men ju mer tekniska utmaningar desto bättre. Det är sådant som håller mig vid liv. Lite adrenalin är bara hälsosamt.
– Jag gillar när det är lite pirrigt.
TEXT: PATRIK WIRÉN
FOTO: DELETE, MICHAEL STÄVENSJÖ OCH PATRIK WIRÉN


Besök vår hemsida på www.delete.se
