
Kontors- och industribebyggelse byter skepnad
Delete har som mål att bli den ledande aktören inom rivning i Sverige. I Finland är Delete redan störst, ett mål som Joacim Ericsson, affärsområdeschef och Pär Larsson, regionchef inom rivning i Sverige gärna tar upp kampen för att nå även på hemmaplan. Under våren pågår ett antal omfattande rivningsprojekt runt om i landet. Bland annat rivningen i Älvsjö, där en kabelfabrik byter skepnad till lägenheter.
45 000 kvadratmeter fabriksbyggnader rivs inte på en eftermiddag. Det kräver mycket planering och en stor dos tålamod för oväntade upptäckter. Vi är på besök i L M Ericssons gamla lokaler ute i Älvsjö. De har tidigare tjänat som kabelfabrik men sen ett antal år stått utan verksamhet. Nu planerar Familjebostäder AB och JM för bostäder i området, närmare bestämt 1600 lägenheter. Inflyttningsklart från 2017. Ett välkommet projekt i Stockholmsområdet där bostadsbristen är stor.
Det blåser snålt ute, och det är inte ett dugg varmare inne i lokalerna som håller på att rivas. Vi sätter oss därför i rummet som får tjäna som fikarum under projektets gång. Jag undrar om det är något som varit speciellt med just den här rivningen?
– Inget förvånar oss längre, säger Jorgi Azmanov och skrattar. Han är en av de sanerare som deltagit i den omfattande asbestsaneringen i lokalerna.
Det är kanske det som gör dem effektiva. Att de är förberedda på allt. Då är det lättare att ta det som dyker upp oväntat i varje projekt. Vilket det alltid gör vid en rivning av den här omfattningen.
Vid de flesta större rivningsprojekt börjar man normalt alltid med invändig lättrivning får jag veta. All belysning och all ventilation ska bort. Exempelvis selekterar man lysrör, belysningsarmaturer, glimtändare och rökdetektorer med mera.
– På just det här bygget har eldragningarna varit lite speciella berättar Mikael Kapell, Deletes projektledare i Älvsjö. Det har funnits flera ställverk, och det var inte bara att stänga ner då de drev strömmen även i andra byggnader. Vi har fått säkra upp efterhand, vi var tvungna att säkerställa att vi inte släckte ner för någon omkringliggande lokal.
Den invändiga lättrivningen pågick samtidigt med asbestsaneringen. Och lättrivningen utfördes den här gången av inhyrda underentreprenörer.
– Vi har ett nära samarbete med flera andra rivningsfirmor, berättar Pär Larsson Deletes regionchef inom rivning.
– Branschen är projektbaserad, det innebär att det ofta kommer stora projekt som man inte alltid kan klara av med det egna manskapet. Då är det viktigt med bra och seriösa kontakter. Att ha ett nätverk man vet att man kan lita på.
Asbestsaneringen har föregåtts av en omfattande miljöinventering som utförts av en utomstående konsult. Asbest har hittats främst i källaren, i tätningar i rör och böjar. Asbesten läggs i förseglade säckar för transport vidare till deponi. Allt dokumenteras och fotograferas och analyser skickas. Efter asbestsaneringen avslutats pågick lättrivningen under ytterligare två veckor. Sen var det dags för det tyngre artilleriet. Allt material från lättrivningen var då sorterat och ute ur byggnaderna. Den tyngre rivningen pågår just nu och kommer att pågå i flera månader, allt ska vara klart till den 1 juni.
Med det tyngre artilleriet menas i det här fallet tre grävmaskiner med specialutrustning såsom gripklor och dylikt samt cirka tio man. Stommen tuggas ner till betongkross. Även vid tungrivningen sorteras allt material. Det som kan återanvändas går till diverse återvinning. Som exempelvis rivningsmassor och tegel som blir fyllnadsmassa.
– Allt flyter på som planerat, säger Pär Larsson. Jag har bra arbetsledare som leder det dagliga arbetet. Själv är jag här med jämna mellanrum. Projektet är så pass omfattande och så klart väldigt viktigt för mig. Jag går skyddsronder, kollar så att alla avspärrningar är okej, att alla bär korrekt skyddsutrustning och att maskinerna funkar, avslutar han.
Vi lämnar området som till hälften är rivningsmassor och till hälften spöklika industrilokaler och som redan 2017 ska ha bytt skepnad från kabelfabrik till Kabelvägen 8a.
Hallå där Pär Larsson, tidigare delägare på CL Miljö AB
Hur blev du egen företagare?
Jag är sjöman sedan tidigare. Livet till havs är ganska krävande och jag kände att det var dags att hitta på något nytt. Min dåvarande fru hade en examen som miljövetare. När jag gick i land 2002 började vi arbeta med marksaneringar, ett rivningsföretag hyrde in oss. Så tändes idén.
Hur utvecklades ni som företag under åren som gick?
Min fru klev av 2008, då blev Bo Dejin delägare. 2012 expanderade vi till Stockholm.
Vad fick er att bli en del av Delete?
Det kändes som att Delete kunde erbjuda ett skyddsnät som vi inte upplevde att vi hade på egen hand. Vi blev positivt överraskade när de knackade på dörren. Jag upplever dem som väldigt seriösa och kände att tillsammans med Delete kan vi bli störst i Sverige, alltså en bra samarbetspartner på lång sikt.
Vad är fördelarna med att vara Delete?
Delete satsar framåt, det gillar jag. Det är ett företag som vill, och som har kapaciteten. Det ska bli spännande att nu få uppleva hur långt vi kan komma. Vi har redan haft möjlighet att ta på oss större jobb, exempelvis Älvsjö-jobbet, vilket vi troligtvis inte klarat på egen hand. Jag har med Delete i ryggen getts möjlighet att utnyttja mitt kontaktnät. Det har jag inte hunnit med tidigare.
Vilken är din hittills historiskt största affär, förutom att du sålt ditt företag till Delete … ?
Vi rev 10 hyreshus i Söderhamn 2007, det är det mest omfattande projekt jag jobbat med.
Din största utmaning då?
Det var när vi rev Kalhälls pendeltågstation. Det var tvunget att göras medan tågtrafiken var igång. Tidplanen fick beräknas på månad – veckor – dagar – minuter. Vi rev stationshall och gång- och cykelbroar. En väldigt speciell rivning.
Vad får dig att fortsätta?
Jag triggas av utmaningar. Av att inte veta vad dagen har att ge. Det, och att arbetet är socialt. Jag träffar mycket folk. Nu vill jag lyckas med att som regionchef hjälpa till att ta Delete till den marknadsledande position vi har som mål. Vi ska bli störst i Sverige på rivning. Det ser jag fram emot. Och så att få bli pensionär i Thailand så småningom förstås.
Text: My Lind
Bild: Delete

Besök vår hemsida på www.delete.se
