
2015 var ett fantastiskt år för Deletes ställningsverksamhet i Umeå. Avdelningen har ökat sin omsättning, skaffat ett flertal nya kunder och inte minst ser man Deletes logga runtom i stan vilket avsevärt ökat kännedomen om företaget. Vem och vilka är det som så framgångsrikt satt Delete på kartan i Umeå.
Han tar ställning till nya höjder
På fritiden älskar han att skruva med bilar och köra fort. Intresset delar han med sonen Simon. Han kör folkrace, kommer ursprungligen från Hörnefors, och det är nog ganska många i Umeå-trakten som sett honom i lokaltidningen. På jobbet är han platschef Marcus Nilsson, en omtyckt kollega som alltid håller hög servicenivå, aldrig säger nej, hjälper till direkt och hellre trollar med knäna än att låta kunderna vänta.
Vi har vår pratstund mellan Piteå och Umeå. Jag erkänner att det varit lite nervöst att veta att jag ska åka med en rallyförare alla de där milen. Men Marcus rattar lugnt bilen, och håller sig till hastighetsbegränsningarna.
– Jag började som ställningsbyggare på Bergnäset sommaren -98. Innan dess hade jag haft en kort sejour inom äldrevården. Jag började arbeta på Umeå Ställning i slutet av 2004, där var jag dessutom delägare. Industrisaneringen halkade jag in på via min svärfar, på Norrvac. Det var så jag hamnade på Husum och kom i kontakt med Abrab, detta var 2012, samma år som Abrab blev en del av Delete, säger Marcus.
Det har funnits fördelar med att vara en skruvtokig bilentusiast även i arbetslivet.
– Man får mycket gratis genom att ha det intresset, att kunna skruva med det mesta och få det att funka. Det hjälper en att tänka utanför boxen, att återanvända sina vardagskunskaper. Och så har jag ett fantastiskt ögonmått.
Marcus Nilsson är platschef för rivning och ställning i Umeå. Han har framgångsrikt drivit avdelningen och hittar varje vecka nya kunder och mer jobb hos befintliga.
– Det byggs överallt i Umeå, i varje kvarter. Det gäller att ligga på och visa att man vill och att man kan. I dagsläget har vi ställningar på över femtio olika ställen i Umeå med omnejd. Kontrakten varar allt från dagar till år.
Säkerheten är det viktigaste. När man bygger ställning ska alltid bygget besiktigas innan ställningen får beträdas. Man gör en check tillsammans med beställaren, fyller i en besiktningslapp. När allt är godkänt och klart går ansvaret för ställningen över till beställaren. Skulle något behöva byggas om eller ändras, rivas och så vidare får endast ställningsbyggaren göra det, inga ingrepp får utföras av beställaren även om denna har ansvaret.
– På vintern är det mycket väderskydd. Vi har ju en del snö här i Umeå, säger han och ler. Det kan ställa till problem för fastighetsägaren under bygget. Våra väderskydd säkerställer att man kan fortsätta bygga oavsett väderlek.

Vem blir ställningsbyggare och hur?
Marcus har 14 gubbar hos sig i Umeå, medelåldern på killarna är 20-30 år. Just nu finns inga tjejer i arbetsgruppen. Det krävs ingen förutbildning för att bli ställningsbyggare, många får den första utbildningen via Arbetsförmedlingen. Det är för arbete på ställning 2-9 meter. Kraven för att gå den är att man fyllt 18 år och att man har bra kunskaper i svenska språket. Efter det krävs 4 700 timmars arbete för att bli fullärd plus 2 veckors utbildning via STIB för att få sitt certifikat. Ute på en arbetsplats krävs minst en fullt utbildad ställningsbyggare per arbetslag.
– Vi är ett riktigt bra gäng, mycket driv, säger Marcus.
Vi närmar oss Umeå och jag måste ställa en avslutande fråga. Vilket är ditt mest utmärkande projekt?
– Kolbäcksbron. Definitivt den coolaste arbetsplatsen, och högsta … Vilken fantastisk utsikt!
