
I början av sommaren blev affären officiell. Delete och Demcom slog sina påsar ihop. Möt Kim Dahl, tidigare vd på Demcom och numera projektchef på Delete, i ett samtal om avancerad tungrivning och ljusa framtidsutsikter i en bransch under förändring.
Gasklockans drygt 80 meter höga cylinder har utgjort en välkänd siluett mot Göteborgshimlen ända sedan början av 1930-talet. I 60 år försörjde den göteborgarna med gas, men togs ur drift 1993. Sedan dess har turerna kring Gasklockans öde varit många. Men till slut avgjorde stadens behov av 20 000 kvadratmeter centralt placerad tomtmark. Nu rivs landmärket.
Kim Dahl, projektchef på Delete, bär ansvaret för det uppmärksammade och utmanande rivningsuppdraget. Nedmonteringen ska ske ljudlöst, utan att spärra av trafiken och med start från botten. Det är allt Kim vill avslöja i dagsläget, för att inte läcka för mycket hemligheter till konkurrenter i andra pågående upphandlingar.
– Gasklockan är ett bra exempel på avancerat nytänkande, sådant som vi är särskilt bra på, säger Kim Dahl och poängterar i samma andetag att han inte tycker att det känns helt bekvämt att skryta om sig själv på det här sättet.
Men ödmjukheten till trots, historien talar för sig själv. Demcom, familjeföretaget som startades av Kims far Lars-Olof Dahl, och där Kim var vd vid samgåendet, har varit delaktiga i en mycket stor andel av de största och mest avancerade tungrivningsprojekten i Sverige de senaste åren.
– Vi har framför allt vågat ta oss an lite speciella projekt, testat nya metoder och löst problemen åt beställaren på ett, i mitt tycke, väldigt bra sätt. Och vi har också vågat ta stora projekt på fast pris trots vår storlek. Räknar man bort sig på ett fast pris som motsvarar halva årsomsättningen har man snart inte så mycket jobb kvar att gå till.
Räknade bort sig gjorde uppenbarligen inte Kim och kollegorna på Demcom. Istället kan de nu se framtiden an som en del av Deletekoncernen. Affären är den största genom tiderna inom svensk rivning, och förvärvet leder till att koncernen blir ledande i Norden inom rivning och industrisanering.
– Integrationen har redan kommit ganska långt, betydligt snabbare än vad jag trodde. Vi har en speciell integrationsgrupp, och en konsult som är anlitad för att sparka oss alla i rätt riktning.
Kim menar att utvecklingsmöjligheterna är enorma, jämfört med om Demcom skulle fortsatt på egen hand.

– Alla stabsfunktioner som finns inom Delete, som HR, IT, kvalitet, miljö, arbetsmiljö, finans, marknad… att få tillgång till detta gör att vi kan koncentrera oss på vår kärnverksamhet på ett helt annat sätt. Vår specialkompetens, det som vi är tänkta att tillföra; kunskap i hur man river helt enkelt. Även för mig personligen blir det enklare att jobba specifikt med det jag kan bäst, det som gör att företaget tjänar pengar. Jag behöver inte längre sitta med alla cykelställsfrågor. Tidigare handlade det ju om allt från att lämna anbud på 75 miljoner till vilka kaffefilter som skulle köpas in, skrattar Kim.
Han skrattar för övrigt ofta och mycket, och låter inte alls så där gnällig som närkingar ibland anklagas för att vara.
– Jag är väl inte gnällig som person, men nog har jag dialekten, menar Kim som både är född, uppvuxen och fortfarande bosatt i gnällbältets huvudstad Örebro.
Dock tillbringar han i bästa fall bara hälften av sin arbetstid där. Det blir många timmar runt om i landet där de olika projekten pågår, just nu framför allt i Stockholm, Hudiksvall och Örebro. 800 timmar i bil per år, mellan 5 000 – 7 000 mil. Kombinera detta med två små söner, en treåring och en ettåring som håller på att skolas in på dagis, samt lägg till ytterligare en bebis på gång. Summan blir ett minst sagt hektiskt liv. Ändå har Kim inga planer på att byta till ett mindre rörligt jobb. Han älskar utmaningen i att det ena projektet inte är det andra likt. En sann problemlösare som gillar att tänka till. Och det behövs i en bransch i så stark förändring. Kraven på kvalificerade lösningar i allt från teknik och kvalitet till säkerhet och miljö ökar ständigt.
– Det kräver i sin tur personal med högre utbildning, fler ingenjörer, i mycket högre utsträckning än förut. Även i detta sammanhang är det en fördel att tillhöra en stor koncern med miljardomsättning. Det gör det betydligt lättare att locka kompetenta medarbetare.
Själv gick han ekonomisk linje på gymnasiet, men erkänner med ett leende att skolan hade lite lägre prioritet, eftersom siktet ganska tidigt var inställt på att vandra i pappas fotspår. Sommarjobben som rivare gav mersmak, och han gjorde sina år ute på fältet innan han började på kontoret. Och på den vägen är det. Även om Kim ibland har lekt med tanken att själv vidareutbilda sig till ingenjör har han nu lagt planerna på hyllan.
– Det blir för dålig trade-off om man säger så, skrattar han. Jag vill fortsätta räkna på projekt, sälja in och göra affärer. Och säkerställa att allt går enligt plan. Då kommer det in roliga jobb som lockar rätt folk, det får bli mitt bidrag till kompetensutvecklingen.
Däremot skulle jag kunna tänka mig att ta med familjen och jobba några år utomlands, gärna söderut. Och den potentialen kommer kanske att finnas inom Delete framöver, avslutar han.
KORT OM
Namn: Kim Dahl
Ålder: 33 år
Familj: Fru, två söner (1 och 3 år) och en ytterligare liten bebis på gång. Den franska bulldoggen Chester ingår också i familjen.
Bor: I villa i Örebro ”precis där stan tar slut, och där ängarna och fälten börjar”.
Hobby: Fritiden läggs på familjen. Skulle gärna fiskat oftare om tiden funnits, nu blir det fiske cirka fem gånger per år.
Önskeprojekt att riva: Något spektakulärt landmärke på hemmaplan, typ Svampen i Örebro.
Största utmaningen i jobbet: Att få ekonomi i en extremt tight tidsplan.
